Obrázek hlavičky
Recepty

Inspirace na doma

Svačiny:

Tvarohová štola

370g mouka hladká

150g  másla

125g cukr krupice

2 prášky do pečiva

250 g tvarohu

2 vejce

1 vanilka

kandované ovoce, ořechy, mandle, čokoláda - dle chuti , cca 1 hrst od každého

Nejprve vyšleháme vejce /celé/ cukr a tuk, pak přidáme tvaroh a ostatní suroviny.

Pečeme cca na 170 stupňů cca 45 minut. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem /hodně/ a posypeme moučkovým cukrem .

 

Zeleninová pomazánka se slunečnicovými semínky

200g zakasaná smetana

200g pomazánkové máslo

50g mrkev

50g celer

100g jablka

40g slunečnicové semínko /nasucho opražené/

bazalka, citrónová šťáva, cukr, sůl

Pomazánkové máslo vyšleháme se zakysanou smetanou, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev, celer, jablko nakrájené na kostičky, bazalku a slunečnicová semínka. Promícháme, dochutíme citronovou šťávou, cukrem a podle potřeby dosolíme.

Pomazánka z pečené mrkve

250g mrkve

10g česneku

10g dýňového semínka

5g olivového oleje

150g sýr Lučina

50g rostlinné máslo

Sůl, citrónová šťáva

Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme česnek ve slupce a najemno nasekaná dýňová semínka, všechno pokapeme olivovým olejem a lehce osolíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 20-30 minut, dokud mrkev úplně nezměkne. Česnek vyloupeme a společně s mrkví, lučinou, rostlinným máslem a dýňovými semínky rozmixujeme dohladka. Ochutíme citrónovou šťávou a ještě prošleháme.

Sardinková pomazánka s červenou řepou

120g červené řepy

100g sardinek v oleji

100g pomazánkového másla

30g cibule

Sůl, pažitka

Červenou řepu uvaříme doměkka, po vychladnutí oloupeme a nastrouháme najemno. Do nádoby dáme sardinky, pomazánkové máslo, jemně nakrájenou cibuli a červenou řepu, ochutíme solí a vyšleháme. Nakonec vmícháme nadrobno nasekanou pažitku.

Duo lipánek

Tvaroh

Cukr

Mléko

Kakao

Ušleháme tvaroh s cukrem, přidáme mléko, rozdělíme na poloviny a jednu obarvíme kakaem.

pomazánka falešný humr

mrkev                                            100g

celer                                               100g

tavený sýr                                    100g

máslo                                               50g

vejce                                              1 ks

česnek

Mrkev, celer a vejce uvařené natvrdo nastrouháme najemno a vyšleháme se sýrem a máslem. Dochutíme česnekem.

Sněhurčin pohár 

  • jogurt bílý
  • ovesné vločky
  • banány
  • jablka
  • ořechy, rozinky
  • granko

Vločky smícháme s jogurtem předem cca 2 hodiny, přimícháme nahrubo nastrouhaná /nakrájená/ jablka, banány, rozinky, ořechy. Zdobíme grankem. Dle chuti můžeme přisladit. Můžeme použít i jiné ovoce. 

Pomazánka zeleninová

  • pomazánkové máslo      0,15 kg
  • vejce vařené                   3 ks
  • sýr tavený                       0,10 kg
  • kapie, hrášek, mrkev, cibule, pažitka

Máslo vyšleháme se sýrem, lehce vmícháme nastrouhaná vejce, papriku, hrášek a ostatní. Dle potřeby naředíme mlékem.

Pomazánka fazolová

  • fazole sterilované červené          1 ks
  • rostlinný tuk /rama/                       0,15 kg
  • sůl, česnek

Fazole semeleme a vmícháme do vyšlehaného tuku. Dochutíme.

Jáhlová kaše

jáhly                     600 g

mléko                 1500 g

sůl, cukr krupice, cukr moučka, skořice, tuk 

Jáhly propláchneme, důkladně spaříme, zalijeme vodou a necháme 1 hod máčet. Vodu s jáhlami osolíme, osladíme a zvolna za občasného promíchání vaříme. Když začnou jáhly houstnout, přidáme mléko a za stálého míchání vaříme do hustoty kaše. Podáváme ji sypanou skořicí s cukrem, kakaem, ořechy a maštěnou rozpuštěným máslem  

Pomazánka cizrnová 

cizrna                        0,20 kg

rostlinný tuk /rama/     0,20 kg

česnek, sůl 

Uvařenou cizrnu /možno použít i sterilovanou / rozemeleme, přidáme prolisovaný česnek, rostlinné máslo, sůl a vše vyšleháme. Zdobíme zeleninou. 

Drožďová pomazánka

droždí                                  160g

olej                                         55g

cibule                                     60g

vejce                                    4 ks

máslo                                   100g

mléko                                   

sůl

pažitka

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a opražíme dorůžova. Přidáme vejce a mícháme, až se srazí cca 5 min. Do nádoby na šlehání dáme vychladlé droždí s vejci, máslo, sůl pažitku, dle potřeby mléko a vše vyšleháme.

Chia pudink s horkými malinami

cukr krupice                  0,25  kg

pudink vanilkový          0,10  kg

mléko                             0,50 l

chia semínka                 0,05  kg

tvaroh měkký                0,70 kg

maliny                             0,60 kg

máslo                              0,05 kg

V malém množství mléka rozmícháme část cukru a pudinkový prášek.  Přilijeme do vařícího mléka, osladíme a povaříme. Ke konci vaření přidáme chia semínka. Vychladlé smícháme s vyšlehaným tvarohem  a nalijeme do misek.  Horké maliny - na másle necháme zkaramelizovat cukr a přidáme maliny, povaříme. Nalijeme na pudink. 

Pomazánka z červené řepy

pomazánkové máslo      300g

červená řepa                   200g

Vyšleháme pomazánkové máslo, přidáme uvařenou nahrubo nastrouhanou červenou

řepu. Smícháme.

Pomazánka tuňáková s avokádem

tuňák ve vlastní šťávě                                   150g

avokádo                                                         100g

cibule                                                               20g

máslo                                                               50g

lučina, žervé, pom. máslo                              200g

Vyšleháme máslo s lučinou, přidáme tuňáka, najemno rozmixované avokádo , dochutíme cibulkou najemno nakrájenou a solí. Zdobíme bylinkami, kapií, lahůdkovou cibulkou, ...

Zeleninová pomazánka se slunečnicovými semínky

zakysaná smetana                                                     200g

pomazánkové máslo                                                  200g

mrkev                                                                            50g

celer                                                                              50g

jablka                                                                          100g

slunečnicové semínko/nasucho opražené  /                40g       

bazalka - nať

citronová šťáva

cukr, sůl

Pomazánkové máslo vyšleháme se zakysanou smetanou, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a celer, jablko nakrájené na malé kostičky, bazalku a vychladlá slunečnicová semínka. Promícháme a dochutíme citronovou šťávou, cukrem a podle potřeby osolíme.

Krupicové flameri s tvarohem

500ml mléka

špetka soli

20g vanilkového cukru

70g krupičky

80g cukru

400g měkkého tvarohu

200ml smetany ke šlehání

100g džemu nebo přesnídávky nebo rozvaru z ovoce

Mléko vlijeme do rendlíku, mírně osolíme, přidáme vanilkový cukr, přivedeme těsmě k bodu varu, přisypeme krupičku a cukr. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Kaši odstavíme a necháme vychladnout. Vychladlou prošleháme s tvarohem a nakonec opatrně vmícháme ušlehanou smetanu. Na dno misky dáme džem/přesnídávku/rozvar, na to navršíme ušlehanou směs. Můžeme ozdobit čerstvým ovocem.

 

Avokádová pomazánka

100g avokáda

200g přírodního sýru

česnek, pažitka, sůl

Vyšleháme sýr (žervé, lučina), přidáme oloupané a rozmačkané nebo nastrouhané avokádo, vyšleháme a dochutíme.

Pomazánka z tofu s vejci

tofu                       200 g

vejce                      2 ks

žervé, lučina      100g

cibule, petržel nať, sůl, mléko

Tofu nastrouháme na jemno. Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme, oloupeme, nastrouháme na jemno a smícháme s tofu. Přidáme žervé,  nakrájenou cibuli a petrželovou nať. Ochutíme solí, podle potřeby zředíme mlékem a vyšleháme. 

Housky(videorecept najdete na youtube kanálu "Dva tátové" i s návodem na pletení)

500g hladké mouky

1 lžička cukru

1 lžička soli

250ml mléka

1-2 lžíce jogurtu

3 lžíce másla

1 bílek na potření

Mák, semínka, tvrdý sýr na posypání

Mléko s cukrem ohřejeme, mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do něj nalijeme mléko, nadrobíme droždí a necháme vzejít, přidáme zbylé suroviny a pro mícháme v robotu nebo ručním hnětačem, poté ještě zpracujeme ručně, vrátíme do mísy a necháme vykynout, poté si rozdělíme na asi 10 stejných kousků. Z každého kousku vyválíme jeden pramen a spleteme v housku (viz videonávod). Housky potřeme bílkem, posypeme mákem, semínky nebo strouhaným sýrem a pečeme 25-30 minut na 180°C.

 

Veselá svačinka podle paní učitelky Pavlíny Mlčkovské

Základ tvoří pečivo (toustovací chléb, večka ...)

Namažeme oblíbenou pomazánkou, sýrem, apod.

Pomocí nože, vykrajovátek nazdobíme šunkou, salámem, sýrem, zeleninou...

  

Polévky:

Segedínská rybí polévka

500g rybí filé

100g mrkev

100g celer

100g petržel

150g cibule

50g olej

50g máslo

200g paprika

200g chléb

paprika mletá sladká, petrželová nať

Rybí filé částečně rozmrazíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Mrkev, celer a petržel očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku, kořenovou zeleninu, kousky ryby, osolíme, promícháme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Ke konci vaření přidáme máslo a na nudličky pokrájenou papriku a ještě krátce povaříme. Při podávání polévku posypeme krutonky z chleba a nasekanou petrželovou natí.

Cizrnovo – brokolicová polévka

3000g cizrny

330g brokolice

50g česneku

2500g zeleninového vývaru

3g provensálského koření (nebo jen muškátový oříšek)

10g soli

1g pepře

500g smetany 12%

Cizrnu den předem namočenou uvaříme, když je skoro uvařená, přidáme růžičky brokolice, nasekaný česnek, provensálské koření, sůl a pepř. Před koncem vaření zjemníme smetanou, nakonec rozmixujeme, případně naředíme vodou.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

1kg dýně

2 šalotky nebo menší cibule

65g čerstvého zázvoru

120ml kokosového mléka

1l zeleninového vývaru

2 lžíce olivového oleje

Dýni a šalotku nakrájíme na menší kousky a nastrouháme zázvor. V hrnci necháme rozehřát olej, přidáme dýni a pomalu restujeme, po chvíli přidáme i zázvor a šalotku. Vše restujeme, dokud nebude zelenina měkká, okořeníme, přilijeme většinu mléka a vývar. Na mírném ohni vaříme asi 45 minut. Rozmixujeme a podle potřeby dochutíme. Při servírování přilijeme malé množství kokosového mléka.

Polévka rybí Šči

rybí filé                  400 g

kořenová zelenina    240 g

cibule                      115 g

pórek                       100 g

mouka hladká             70 g

hlávkové zelí            400 g

bílý jogurt                 200 g 

sůl, petrželka, olej 

Na oleji osmažíme cibuli, nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme hl. zelí nastrouhané na jemno, podlijeme a dusíme do měkka. Přidám nakrájené rybí maso, pórek, osolíme a vaříme. Zahustíme moukou. Vmícháme bílý jogurt /můžeme vložit do jednotlivých porcí/ zdobíme petrželkou. 

Cuketová polévka s červenou čočkou

300 g mrkev

800 g cuketa

780 g červená čočka

100 g cibule

200 g čerstvý sýr

250 g smetana 12%

2500 g voda

60 g olej

zelené bylinky /majoránka/, sůl, pažitka

Na oleji osmažíme cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, cukety a propláchnutou červenou čočku. Chvíli opékáme , přidáme nasekanou majoránku, zalijeme vodou a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme 5 - 10 minut. Zjemníme smetanou, krátce povaříme, sundáme ze sporáku a do polévky rozdrobíme čerstvý sýr. Ozdobíme pažitkou nebo jarní cibulkou.

Čočkový krém 

4 porce:

250g červené čočky

1 brambory

4 bobkové listy

4 kuličky nového koření

1 čerstvá červená paprika

2 stroužky česneku

sůl

olivový olej

zakysaná smetana

řeřicha (pažitka, petrželka)

Propláchnutou čočku, oškrábanou a nakrájenou bramboru, 1/2 čerstvé papriky a česnek zalijeme vodou, přidáme koření a necháme vařit 15-20 minut, dokud nejsou brambora a čočka měkké. Poté z polévky vyjmeme koření a vše rozmixujeme, osolíme, zakápneme olivovým olejem. Podáváme se zakysanou smetanou, na jemné kostičky nakrájenou paprikou a řeřichou.

Hlavní jídla:

Vepřová panenka plněná mandlemi a sušenými švestkami

Vepřová panenka

Sušené švestky

Mandle – drcené, nebo plátky

Cibule

Olej

Kořenová zelenina

Sůl

Panenku naplníme švestkami obalenými v mandlích. Na oleji orestujeme cibuli, kořenovou zeleninu a maso ze všech stran, přidáme zbylé švestky, vodu a sůl a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme, omáčku rozmixujeme. Podáváme se šťouchanými brambory.

Indický dhall

700g červené čočky

200g slunečnicového oleje

300g žluté cibule

35g soli

3,5g římského kmínu

3ks kardamomu

3,5g hořčičného semínka

8,5g koření garammasala

25g sladké papriky

3,5g sušeného zázvoru

34g muškátového oříšku

34g sušeného česneku

40g celé skořice

14ks hřebíčku

1,7g badyánu

25g cukru krupice

Oloupanou cibuli nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji spolu s celým kořením dosklovata, přidáme ostatní drcené koření a pozvolna jej restujeme. Než se koření začne připalovat, zalijeme ho vodou a znovu vyrestujeme. Tento proces opakujeme 3x. Nakonec přidáme čočku, cukr, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Podle chutí můžeme dochutit solí a cukrem.

Jogurtovo - citrónové kuře

2300g kuře

320g bílého jogurtu

50g másla

15g soli

100g citrónů

80g oleje

Sladká paprika

Kuře očistíme, omyjeme. Z jogurtu, papriky, oleje připravíme marinádu, do které vložíme kuře přes noc. Do marinády vymačkáme citróny a rozpuštěné máslo a vše marinujeme. Druhý den pečeme cca 2 hodiny na 180°C.

Zeleninový bulgur

bulgur                    800 g

rajčata drcená        300 g

mrkev                    300 g

cuketa                   300 g

sůl, olej, cibule

Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova, přidáme drcená rajčata, mrkev - podusíme, pak přidáme nakrájenou cuketu a vše ještě dusíme do změknutí. Bulgur vypereme v horké vodě a vaříme dle návodu, pak smícháme s uvařenou zeleninou, podle chuti dosolíme. 

Čočka po srbsku

Čočku přebereme, propláchneme a uvaříme. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme lečo a vše

nalijeme do čočky. Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Dochutíme a necháme povařit. 

Podáváme s pečivem. 

Kus-kus s masem a zeleninou                         

Na zpěněné cibulce podusíme mleté maso, osolíme, ochutíme. Přidáme zeleninu ( lilek, cuketa, červená paprika…). Lehce podusíme a smícháme s dle návodu připraveným kuskusem.

Tagliatelle s tuňákem, drcenými rajčaty a parmazánem

Tagliatelle         800 g

tuňák              1200g

drcená rajčata   600 g

parmazán         200 g

olej                     60 g

cibule               100 g

bazalka, sůl

Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme drcená rajčata, zasmažíme, vmícháme tuňáka, uvařené tagliatelle, promícháme, dochutíme bazalkou, solí a posypeme parmazánem. Vhodné doplnit zeleninovou oblohou.  

Bulgureto s masem a zeleninou

vepřové maso             0,80 kg

zelenina                     0,30 kg

bulgur                        0,80 kg

cibule, sůl, olej

Bulgur uvaříme dle návodu. Na osmaženou cibulku přidáme maso, před dokončením nakrájenou zeleninu /hrášek, květák, mrkev,.../ Nakonec vmícháme bulgur, dochutíme.    

Vepřová panenka na pomerančovém pepři

500g vepřové panenky

sůl, pomerančový pepř, olivový olej

500g žampionů

2ks šlehačky

2 cibule

5 stroužků česneku

100g oleje

Vepřovou panenku naložíme do olivového oleje, osolíme, opepříme. Pečeme v sáčku na pečení v troubě asi 45minut na 200°C. Brambory uvaříme v osolené vodě. NA oleji osmažíme cibuli na měsíčky a česnek na plátky, přidáme žampiony, osolíme, podusíme a zalijeme šlehačkou. Uvařené brambory smícháme se směsí a přidáme čerstvý tymián a petrželku.

Chilli con carne bez chilli

1kg mletého hovězího zadního

400g sterilovanýh fazolí

30g olivového oleje

110g cibule

600g drcených rajčat

kmín, sůl, česnek dle chuti

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso, okořeníme a podusíme, přidáme drcená rajčata a fazole a znovu dusíme. Podáváme s rýží.

Těstoviny strozzapreti s telecím masem, zeleninou a parmazánem /10 porcí/

maso telecí 1 kg, těstoviny 0,80 kg, cibule 0,10 kg, rajčata drcená 0,45 kg, celer 0,25 kg, mrkev 0,25 kg, petržel kořenová 0,25 kg, hrášek mražený 0,15 kg, šlehačka 0,15 l, sýr parmazán 0,15 kg, olivový olej, stolní sůl, bazalka, oregano. 

Těstoviny uvaříme dle návodu. Maso umeleme nahrubo, zpěníme cibuli do růžova, přidáme maso, opečeme, osolíme, zalijeme vodou a necháme dusit do měkka. Pak přidáme kořenovou zeleninu, drcená rajčata, hrášek a podusíme. Ke konci vaření přidáme bazalku, oregano, olivový olej, dochutíme solí a nakonec pokrm zjemníme smetanou. Vše spojíme s těstovinami. Podáváme posypané sýrem.

Lasagne s masem a drcenými rajčaty

40g oleje

75g cibule

500g mletého vepřového masa

400g lasagní

90g rajčatového protlaku

300g drcených rajčat

25g rostlinného tuku

30g hladké mouky

150g taveného sýru

150g mléka

bazalka, sůl

Na oleji na pánvi osmahneme cibuli, přidáme mleté maso, osolíme, přidáme bazalku, protlak a drcená rajčata. Z tuku, mouky, taveného sýru a mléka uděláme bešamel. V pekáči vrstvíme masovou směs, pláty těstovin a bešamel, poslední vrstvu dáme bešamel a dáme péct do trouby.

Krůtí nudličky s pórkem, sušenými rajčaty a parmezánem

Cibuli pokrájíme  a zpěníme na oleji, přidáme krůtí maso, osolíme, přidáme bylinky a dusíme do poloměkka. Přidáme nakrájený pórek, ještě podusíme, nakonec přidáme sušená rajčata a dochutíme. Smícháme s uvařenými těstovinami, při podávání posypeme parmezánem.

Krůtí perkelt

500g masa 

60g cibule

40g olej

50g hladká mouka

25g česnek

10g sůl

0,5g sladká paprika

25g rajčatový protlak

Krůtí maso nakrájíme na kousky, opečeme na osmažené cibuli, přidáme sůl, sladkou papriku, rajčatový protlak, zasmažíme a necháme dusit do měkka. Zahustíme moukou a necháme provařit 30 minut, dochutíme česnekem a solí.

Krásný pekáč tip od paní učitelky Bára Nývltové

Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky, maso - kuřecí, nebo vepřové také nakrájíme na plátky. Maso okořeníme a osolíme a dáme do pekáčku, na něj vrstvíme cibuli, na ní brambory, osolíme a zalijeme smetanou na šlehání a dáme péct.

 

Celerové karbanátky podle paní učitelky Jitky Bínové

Do půl kila mletého vepřového masa přidáme jednu najemno nakrájenou cibuli, přidáme 3-5 stroužku prolisovaného česneku a nahrubo nastrouhaný celý jeden celer. Dále přidáme 3 vejce, hrst hrubé krupice, majoránku, medvědí česnek, sůl, pepř a nasekaný čerstvý rozmarýn.
Připravíme si plech, pečící papír a z těsta vytvarujeme karbanátky. Pečeme bez použití oleje a strouhanky. Karbanátky pečeme cca 40 min na 200 st. - záleží na tloušťce karbanátků.
Příloha: brambory, bramborová kaše.

 Něco pro tatínky Kokosová pikantní kuřecí stehna podle paní učitelky Marušky Křížové

1 lžíce oleje na smažení

6 kuřecích horních stehen (nebo 3 čtvrtky)

1 cibule (nakrájená na proužky)

1 stroužek česneku (rozmačkaný)

1 větší zelená chilli paprička (nadrobno nakrájená)

3 rajčata (nahrubo nakrájená)

1 lžička kurkumy

1 lžička drceného kmínu

Šťáva z 1 limetky

1 kostka slepičího masoxu

400ml kokosového mléka (tj. 1 konzerva)

Sůl na dochucení

Troubu zapněte na 180-200°C. Na pánvi rozpalte olej a osmažte stehna dohněda (asi 5 minut) a vyndejte je z pánve. Osmažte cibuli, česnek a chilli papričku (3-4 minuty). Přidejte rajčata a koření (3-4 minuty), pak limetkovou šťávu, kokosové mléko a masox. Přiveďte k varu. Vraťte stehna do pánve a dejte do trouby zapéct na 35-40 minut.

Tarhoňa s krůtím masem, žampiony a smetanou

krůtí maso                          1000g

tarhoňa                              800g

sůl                                            20g

smetana                             200g

paprika sladká / uzená/   10g

cibule                                   150g

olej                                         50g

kmín                                        5g

žampióny                           250g

petržel nať                           20g

Omyté maso nakrájíme na kostky, očištěnou a nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do růžova. Vložíme maso, žampióny, orestujeme, osolíme, přidáme kmín a dusíme do měkka. Když máme maso hotové přidáme šlehačku a petrželku. Tarhoňu opečeme na oleji do zlatova, přidáme sladkou papriku, osolíme, zalijeme vodou a dusíme do měkka. Nakonec smícháme tarhoňu se směsí masa a žampiónů.    

Kuře s rajčaty a cizrnou

cibule                   130g

česnek                   2 stroužky

zázvor                  50g

kuře                      1 ks

sůl, pepř

olej olivový        6 lžic

šafrán

med                      3 lžíce

skořice mletá    1 lžička

rajčata drcená   300g

kuřecí vývar       500 ml

cizrna vařená     100g

citrón

Cibuli, česnek a zázvor nakrájej najemno. Naporcované kuře ze všech stran osol.

Maso opeč na oleji dozlatova. Opečené maso dej stranou a stáhni oheň na polovinu.  Do pánve přidej zbylý olej , nakrájenou cibuli a česnek a nech je zesklovatět. Často míchej. Přidej zázvor, šafrán, med, skořici a drcená rajčata a vař 5 minut. Občas zamíchej. Přilij polovinu vývaru a přiveď k varu. Vyskládej zpět maso, přiklop poklicí a na mírném ohni nech dusit 25 minut. V průběhu dušení otáčej , přelívej a přidej postupně vývar. Přidej cizrnu a nech dusit dalších 5 minut nebo do změknutí masa. Stáhni z ohně přidej citronovou šťávu a dle chuti dosol a promíchej. 

Zelný salát s jablky a ananasem

800g hlávkového zelí

350g jablek

350g kompotovaného ananasu

40g cukru moučka

10g citrónové šťávy

20g olivového oleje

Zelí nastrouháme, přidáme oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka, na kostky nakrájeny ananas, zamícháme, zalijeme zálivkou z vody, oleje, cukru a citrónové šťávy. Dochutíme a necháme proležet.

Salát Coleslaw

Křehký, čerstvý, osvěžující - takový je salát, jehož hlavní surovinou je čerstvé zelí, které vždy doplní mrkev a cibule, dále celer, kořenový, řapíkatý nebo oba, někdy i petrželka, rozinky,     ořechy, ..   Původ tohoto salátu sahá do Holandska. Koolsa v holandštině znamená zelný salát.

zelí bílé hlávkové                    0,60 kg

celer                                      0,15 kg

cibule

mrkev                                     0,30 kg

smetana zakysaná /majonéza/  0,20 kg  

sůl, cukr, citronová šťáva

Zelí, cibuli, celer a mrkev nakrájíme nebo nastrouháme na drobno. Vmícháme smetanu, dochutíme a necháme proležet. 

Dezerty:

 

Cuketová buchta

2 hrnky cuketa/nahrubo nastrouhaná/

1 hrnek cukr krupice

2 hrnky hladká mouka

¾ hrnku olej

3ks vejce

½ hrnku ořechy /nasekané/

2 lžičky skořice

1 lžička sůl

1 menší lžička jedlá soda

½ lžičky prášek do pečiva

Vše smícháme dohromady, nejdříve vejce a cukr, poté ostatní suroviny. V případě potřeby vymačkáme z cukety nejdřív vodu, těsto nesmí být úplně řídké. V případě potřeby regulujeme hustotu těsta mlékem nebo moukou. Zdobíme čokoládou a tvarohem.

Domácí jogurtový koláč se švestkami a drobenkou

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru

2 vejce

1 velký bílý jogurt

1prášek do pečiva

Všechny suroviny zamícháme, nalijeme na plech, na těsto nakrájíme švestky( případně jiné ovoce) a posypeme drobenkou. Pečeme na 160°C.

Vločkové sušenky

30g másla

30g cukru krupice

30g ovesných vloček

40g hladké mouky

30g lískových ořechů

500g vajec

10g vanilinového cukru

23g čokoládové polevy

 

Všechny suroviny smícháme dohromady, na plech na pečící papír děláme lžící bochánky, které lžící splácneme. Pečeme dle výkonu trouby, po upečení polijeme čokoládovou polevou.

 

Pribiňákové muffiny

210g hladké mouky

110g cukru

1 vanilka

1/2 prášku do pečiva

1 polévková lžíce rozpuštěného másla

10 lžic oleje

8 lžic mléka

2 vejce

Náplň:

1 tvaroh

1 mascarpone

1 vanilkový pudink - do 1/4l mléka

250g šlehačky

Cukr dle chuti

Vše smícháme a pečeme ve formě na muffiny,dle výkonu trouby,  po vychladnutí rozkrojíme. Uvaříme si pudink, necháme vychladnout a postupně zašleháme cukr, tvaroh a mascarpone, vyšleháme si šlehačku a nakonec opatrně vmícháme do vyšlehané směsi. Naplníme a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Tvarohové muffiny ze špaldové mouky, jablek a goji       

tvaroh měkký 0,25 kg, vejce 3 ks, jablka1 kg, máslo 0,05 kg, rozinky 0,05kg, goji /kustovnice čínská/0,05kg, cukr krupice 0,15 kg, kypřící prášek 1,5 ks, špaldová /polohrubá mouka / 0,20 kg, čokoláda 0,10 kg.  

Goju namočíme přes noc do čaje /rumu/. Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme máslo, vyšleháme do pěny , poté přidáme ostatní suroviny -tvaroh, jablka /nakrájená a podušená na másle s cukrem/, nastrouhanou čokoládu, mouku, kypřící prášek, rozinky. Nakonec lehce vmícháme ušlehané bílky. Muffiny můžeme ozdobit tvarohem s mascarpone, ozdobit ovocem, čokoládou.

Mrkvová buchta

4 vejce

1,5 hrnku oleje

2 hrnky cukru (i méně)

2 hrnky hladké mouky

1 prášek do pečiva

1/2 lžičky soli

2 lžičky skořice

vanilka

3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve

1 hrnek oříšků

Všechny suroviny smícháme a nakonec přidáme mrkev a olej, pečeme na vymazaném plechu. Po upečení polijeme čokoládovou nebo citrónovou polevou (200g moučkového cukru, šťáva z 1 citrónu a horká voda), můžeme dozdobit ušlehaným mascarpone s tvarohem a cukrem.

České buchty (podle Kristiny Němčkové –vítězky Masterchef - madebykristina.cz)

250 ml vlažného mléka

4 lžíce krupicového cukru

1 vanilkový cukr

1 lžička soli

3 vejce

70 g rozpuštěného másla

50 ml slunečnicového oleje (+ na potření buchet)

300 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

¾ kostky droždí (asi 30 g)

švestková povidla (tvaroh, mák)

Ve vlažném mléku rozmícháme cukr (krupicový + vanilkový), přidáme sůl, 1 celé vejce, 2 žloutky, máslo a olej. Přisypeme polohrubou i hladkou mouku a droždí a asi 15 minut necháme míchat v robotu, nebo hněteme ručně. Následně necháme vykynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem - přibližně 1 hodinu.

Po vykynutí vyválíme na pomoučněné ploše na tloušťku těsta 1 cm a nakrájím čtverečky ve velikosti přibližně 7x7 cm. Doprostřed každého čtverce dáme náplň (velkou lžíci povidel, marmeládu nebo namletý mák s povidly nebo tvaroh s rozinkami) a zabalíme.

Pekáč vymažeme vrstvou oleje. Každou buchtu potřeme kolem dokola olejem a položíme “spojem” dolů do pekáče. Buchty necháme ještě 30 minut dokynout, ideálně na teplém místě.

Nakynuté buchty potřeme zbývajícími bílky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Čokoládový dort bez mouky - tip od paní učitelky Báry Nývltové

100g čokolády na vaření

100g cukru krupice nebo třtinového

5 vajec

1/2 prášku do pečiva

višňová marmeláda (nebo jiná)

250ml smetana na šlehání 33%

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, bílky vyšleháme s cukrem, žloutky utřeme s práškem do pečiva. Čokoládu přelijeme do žloutků a vmícháme sníh z bílků. Celé nalijeme do dortové formy - na dno dáme pečící papír, a pečeme na 170°C asi 25 minut. Necháme vychladnout, potřeme marmeládou (nešetříme) a lžící navrstvíme vyšlehanou smetanu, můžeme postrouhat čokoládou. Pro děti můžeme marmeládu nahradit nutelou...

Eskymo řezy

1 hrnek cukru krupice

1/2 hrnku oleje

3 celá vejce

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek mléka

1 prášek do pečiva

1 vanilka

2 lžíce kakaa

Vše smícháme  a dáme péct na pečící papír na 160°, cca 20 minut.

Krém:

1/2 l mléka

2 kokosové pudinky 

1 máslo

2 zakysané smetany

cukr moučka podle chuti

Uvaříme kokosový pudink, necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem, přidáme vychladlý pudink a nakonec zlehka vmícháme kysanou smetanu. Na řezy můžeme dát čokoládovou polevu nebo nastrouhat čokoládu.

Jahodové řezy "MROŽ"

vejce 6 ks  /sníh z bílků/

cukr krupice 25 dkg

mouka polohrubá 30 dkg

šlehačka 0,25

prášek do pečiva 1/2 ks

Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme ostatní suroviny, nakonec ušlehané bílky  a piškot vylijeme na vymazaný  a moukou vysypaný plech. Pečeme cca 160 C cca 20 - 25 minut.

Krém:

umixujeme 1/2 litru jahod a svaříme s 1 vanilkovým pudinkem - nesladíme.

Ušleháme máslo 0,25 kg s moučkovým cukrem dle chuti a po částech přidáváme vychladlý pudink.

Zdobíme čokoládou .