
Inspirace na doma
Svačiny:
Zeleninová pomazánka se slunečnicovými semínky
200g zakasaná smetana
200g pomazánkové máslo
50g mrkev
50g celer
100g jablka
40g slunečnicové semínko /nasucho opražené/
bazalka, citrónová šťáva, cukr, sůl
Pomazánkové máslo vyšleháme se zakysanou smetanou, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev, celer, jablko nakrájené na kostičky, bazalku a slunečnicová semínka. Promícháme, dochutíme citronovou šťávou, cukrem a podle potřeby dosolíme.
Pomazánka z pečené mrkve
250g mrkve
10g česneku
10g dýňového semínka
5g olivového oleje
150g sýr Lučina
50g rostlinné máslo
Sůl, citrónová šťáva
Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme česnek ve slupce a najemno nasekaná dýňová semínka, všechno pokapeme olivovým olejem a lehce osolíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 20-30 minut, dokud mrkev úplně nezměkne. Česnek vyloupeme a společně s mrkví, lučinou, rostlinným máslem a dýňovými semínky rozmixujeme dohladka. Ochutíme citrónovou šťávou a ještě prošleháme.
Sardinková pomazánka s červenou řepou
120g červené řepy
100g sardinek v oleji
100g pomazánkového másla
30g cibule
Sůl, pažitka
Červenou řepu uvaříme doměkka, po vychladnutí oloupeme a nastrouháme najemno. Do nádoby dáme sardinky, pomazánkové máslo, jemně nakrájenou cibuli a červenou řepu, ochutíme solí a vyšleháme. Nakonec vmícháme nadrobno nasekanou pažitku.
Duo lipánek
Tvaroh
Cukr
Mléko
Kakao
Ušleháme tvaroh s cukrem, přidáme mléko, rozdělíme na poloviny a jednu obarvíme kakaem.
pomazánka falešný humr
mrkev 100g
celer 100g
tavený sýr 100g
máslo 50g
vejce 1 ks
česnek
Mrkev, celer a vejce uvařené natvrdo nastrouháme najemno a vyšleháme se sýrem a máslem. Dochutíme česnekem.
Sněhurčin pohár
- jogurt bílý
- ovesné vločky
- banány
- jablka
- ořechy, rozinky
- granko
Vločky smícháme s jogurtem předem cca 2 hodiny, přimícháme nahrubo nastrouhaná /nakrájená/ jablka, banány, rozinky, ořechy. Zdobíme grankem. Dle chuti můžeme přisladit. Můžeme použít i jiné ovoce.
Pomazánka zeleninová
- pomazánkové máslo 0,15 kg
- vejce vařené 3 ks
- sýr tavený 0,10 kg
- kapie, hrášek, mrkev, cibule, pažitka
Máslo vyšleháme se sýrem, lehce vmícháme nastrouhaná vejce, papriku, hrášek a ostatní. Dle potřeby naředíme mlékem.
Pomazánka fazolová
- fazole sterilované červené 1 ks
- rostlinný tuk /rama/ 0,15 kg
- sůl, česnek
Fazole semeleme a vmícháme do vyšlehaného tuku. Dochutíme.
Jáhlová kaše
jáhly 600 g
mléko 1500 g
sůl, cukr krupice, cukr moučka, skořice, tuk
Jáhly propláchneme, důkladně spaříme, zalijeme vodou a necháme 1 hod máčet. Vodu s jáhlami osolíme, osladíme a zvolna za občasného promíchání vaříme. Když začnou jáhly houstnout, přidáme mléko a za stálého míchání vaříme do hustoty kaše. Podáváme ji sypanou skořicí s cukrem, kakaem, ořechy a maštěnou rozpuštěným máslem
Pomazánka cizrnová
cizrna 0,20 kg
rostlinný tuk /rama/ 0,20 kg
česnek, sůl
Uvařenou cizrnu /možno použít i sterilovanou / rozemeleme, přidáme prolisovaný česnek, rostlinné máslo, sůl a vše vyšleháme. Zdobíme zeleninou.
Drožďová pomazánka
droždí 160g
olej 55g
cibule 60g
vejce 4 ks
máslo 100g
mléko
sůl
pažitka
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a opražíme dorůžova. Přidáme vejce a mícháme, až se srazí cca 5 min. Do nádoby na šlehání dáme vychladlé droždí s vejci, máslo, sůl pažitku, dle potřeby mléko a vše vyšleháme.
Chia pudink s horkými malinami
cukr krupice 0,25 kg
pudink vanilkový 0,10 kg
mléko 0,50 l
chia semínka 0,05 kg
tvaroh měkký 0,70 kg
maliny 0,60 kg
máslo 0,05 kg
V malém množství mléka rozmícháme část cukru a pudinkový prášek. Přilijeme do vařícího mléka, osladíme a povaříme. Ke konci vaření přidáme chia semínka. Vychladlé smícháme s vyšlehaným tvarohem a nalijeme do misek. Horké maliny - na másle necháme zkaramelizovat cukr a přidáme maliny, povaříme. Nalijeme na pudink.
Pomazánka z červené řepy
pomazánkové máslo 300g
červená řepa 200g
Vyšleháme pomazánkové máslo, přidáme uvařenou nahrubo nastrouhanou červenou
řepu. Smícháme.
Pomazánka tuňáková s avokádem
tuňák ve vlastní šťávě 150g
avokádo 100g
cibule 20g
máslo 50g
lučina, žervé, pom. máslo 200g
Vyšleháme máslo s lučinou, přidáme tuňáka, najemno rozmixované avokádo , dochutíme cibulkou najemno nakrájenou a solí. Zdobíme bylinkami, kapií, lahůdkovou cibulkou, ...
Zeleninová pomazánka se slunečnicovými semínky
zakysaná smetana 200g
pomazánkové máslo 200g
mrkev 50g
celer 50g
jablka 100g
slunečnicové semínko/nasucho opražené / 40g
bazalka - nať
citronová šťáva
cukr, sůl
Pomazánkové máslo vyšleháme se zakysanou smetanou, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a celer, jablko nakrájené na malé kostičky, bazalku a vychladlá slunečnicová semínka. Promícháme a dochutíme citronovou šťávou, cukrem a podle potřeby osolíme.
Krupicové flameri s tvarohem
500ml mléka
špetka soli
20g vanilkového cukru
70g krupičky
80g cukru
400g měkkého tvarohu
200ml smetany ke šlehání
100g džemu nebo přesnídávky nebo rozvaru z ovoce
Mléko vlijeme do rendlíku, mírně osolíme, přidáme vanilkový cukr, přivedeme těsmě k bodu varu, přisypeme krupičku a cukr. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Kaši odstavíme a necháme vychladnout. Vychladlou prošleháme s tvarohem a nakonec opatrně vmícháme ušlehanou smetanu. Na dno misky dáme džem/přesnídávku/rozvar, na to navršíme ušlehanou směs. Můžeme ozdobit čerstvým ovocem.
Avokádová pomazánka
100g avokáda
200g přírodního sýru
česnek, pažitka, sůl
Vyšleháme sýr (žervé, lučina), přidáme oloupané a rozmačkané nebo nastrouhané avokádo, vyšleháme a dochutíme.
Pomazánka z tofu s vejci
tofu 200 g
vejce 2 ks
žervé, lučina 100g
cibule, petržel nať, sůl, mléko
Tofu nastrouháme na jemno. Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme, oloupeme, nastrouháme na jemno a smícháme s tofu. Přidáme žervé, nakrájenou cibuli a petrželovou nať. Ochutíme solí, podle potřeby zředíme mlékem a vyšleháme.
Housky(videorecept najdete na youtube kanálu "Dva tátové" i s návodem na pletení)
500g hladké mouky
1 lžička cukru
1 lžička soli
250ml mléka
1-2 lžíce jogurtu
3 lžíce másla
1 bílek na potření
Mák, semínka, tvrdý sýr na posypání
Mléko s cukrem ohřejeme, mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do něj nalijeme mléko, nadrobíme droždí a necháme vzejít, přidáme zbylé suroviny a pro mícháme v robotu nebo ručním hnětačem, poté ještě zpracujeme ručně, vrátíme do mísy a necháme vykynout, poté si rozdělíme na asi 10 stejných kousků. Z každého kousku vyválíme jeden pramen a spleteme v housku (viz videonávod). Housky potřeme bílkem, posypeme mákem, semínky nebo strouhaným sýrem a pečeme 25-30 minut na 180°C.
Veselá svačinka podle paní učitelky Pavlíny Mlčkovské
Základ tvoří pečivo (toustovací chléb, večka ...)
Namažeme oblíbenou pomazánkou, sýrem, apod.
Pomocí nože, vykrajovátek nazdobíme šunkou, salámem, sýrem, zeleninou...
Polévky:
Cizrnovo – brokolicová polévka
3000g cizrny
330g brokolice
50g česneku
2500g zeleninového vývaru
3g provensálského koření (nebo jen muškátový oříšek)
10g soli
1g pepře
500g smetany 12%
Cizrnu den předem namočenou uvaříme, když je skoro uvařená, přidáme růžičky brokolice, nasekaný česnek, provensálské koření, sůl a pepř. Před koncem vaření zjemníme smetanou, nakonec rozmixujeme, případně naředíme vodou.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
1kg dýně
2 šalotky nebo menší cibule
65g čerstvého zázvoru
120ml kokosového mléka
1l zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
Dýni a šalotku nakrájíme na menší kousky a nastrouháme zázvor. V hrnci necháme rozehřát olej, přidáme dýni a pomalu restujeme, po chvíli přidáme i zázvor a šalotku. Vše restujeme, dokud nebude zelenina měkká, okořeníme, přilijeme většinu mléka a vývar. Na mírném ohni vaříme asi 45 minut. Rozmixujeme a podle potřeby dochutíme. Při servírování přilijeme malé množství kokosového mléka.
Polévka rybí Šči
rybí filé 400 g
kořenová zelenina 240 g
cibule 115 g
pórek 100 g
mouka hladká 70 g
hlávkové zelí 400 g
bílý jogurt 200 g
sůl, petrželka, olej
Na oleji osmažíme cibuli, nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme hl. zelí nastrouhané na jemno, podlijeme a dusíme do měkka. Přidám nakrájené rybí maso, pórek, osolíme a vaříme. Zahustíme moukou. Vmícháme bílý jogurt /můžeme vložit do jednotlivých porcí/ zdobíme petrželkou.
Cuketová polévka s červenou čočkou
300 g mrkev
800 g cuketa
780 g červená čočka
100 g cibule
200 g čerstvý sýr
250 g smetana 12%
2500 g voda
60 g olej
zelené bylinky /majoránka/, sůl, pažitka
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, cukety a propláchnutou červenou čočku. Chvíli opékáme , přidáme nasekanou majoránku, zalijeme vodou a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme 5 - 10 minut. Zjemníme smetanou, krátce povaříme, sundáme ze sporáku a do polévky rozdrobíme čerstvý sýr. Ozdobíme pažitkou nebo jarní cibulkou.
Čočkový krém
4 porce:
250g červené čočky
1 brambory
4 bobkové listy
4 kuličky nového koření
1 čerstvá červená paprika
2 stroužky česneku
sůl
olivový olej
zakysaná smetana
řeřicha (pažitka, petrželka)
Propláchnutou čočku, oškrábanou a nakrájenou bramboru, 1/2 čerstvé papriky a česnek zalijeme vodou, přidáme koření a necháme vařit 15-20 minut, dokud nejsou brambora a čočka měkké. Poté z polévky vyjmeme koření a vše rozmixujeme, osolíme, zakápneme olivovým olejem. Podáváme se zakysanou smetanou, na jemné kostičky nakrájenou paprikou a řeřichou.
Hlavní jídla:
Vepřová panenka plněná mandlemi a sušenými švestkami
Vepřová panenka
Sušené švestky
Mandle – drcené, nebo plátky
Cibule
Olej
Kořenová zelenina
Sůl
Panenku naplníme švestkami obalenými v mandlích. Na oleji orestujeme cibuli, kořenovou zeleninu a maso ze všech stran, přidáme zbylé švestky, vodu a sůl a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme, omáčku rozmixujeme. Podáváme se šťouchanými brambory.
Indický dhall
700g červené čočky
200g slunečnicového oleje
300g žluté cibule
35g soli
3,5g římského kmínu
3ks kardamomu
3,5g hořčičného semínka
8,5g koření garammasala
25g sladké papriky
3,5g sušeného zázvoru
34g muškátového oříšku
34g sušeného česneku
40g celé skořice
14ks hřebíčku
1,7g badyánu
25g cukru krupice
Oloupanou cibuli nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji spolu s celým kořením dosklovata, přidáme ostatní drcené koření a pozvolna jej restujeme. Než se koření začne připalovat, zalijeme ho vodou a znovu vyrestujeme. Tento proces opakujeme 3x. Nakonec přidáme čočku, cukr, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Podle chutí můžeme dochutit solí a cukrem.
Jogurtovo - citrónové kuře
2300g kuře
320g bílého jogurtu
50g másla
15g soli
100g citrónů
80g oleje
Sladká paprika
Kuře očistíme, omyjeme. Z jogurtu, papriky, oleje připravíme marinádu, do které vložíme kuře přes noc. Do marinády vymačkáme citróny a rozpuštěné máslo a vše marinujeme. Druhý den pečeme cca 2 hodiny na 180°C.
Zeleninový bulgur
bulgur 800 g
rajčata drcená 300 g
mrkev 300 g
cuketa 300 g
sůl, olej, cibule
Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova, přidáme drcená rajčata, mrkev - podusíme, pak přidáme nakrájenou cuketu a vše ještě dusíme do změknutí. Bulgur vypereme v horké vodě a vaříme dle návodu, pak smícháme s uvařenou zeleninou, podle chuti dosolíme.
Čočka po srbsku
Čočku přebereme, propláchneme a uvaříme. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme lečo a vše
nalijeme do čočky. Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Dochutíme a necháme povařit.
Podáváme s pečivem.
Kus-kus s masem a zeleninou
Na zpěněné cibulce podusíme mleté maso, osolíme, ochutíme. Přidáme zeleninu ( lilek, cuketa, červená paprika…). Lehce podusíme a smícháme s dle návodu připraveným kuskusem.
Tagliatelle s tuňákem, drcenými rajčaty a parmazánem
Tagliatelle 800 g
tuňák 1200g
drcená rajčata 600 g
parmazán 200 g
olej 60 g
cibule 100 g
bazalka, sůl
Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme drcená rajčata, zasmažíme, vmícháme tuňáka, uvařené tagliatelle, promícháme, dochutíme bazalkou, solí a posypeme parmazánem. Vhodné doplnit zeleninovou oblohou.
Bulgureto s masem a zeleninou
vepřové maso 0,80 kg
zelenina 0,30 kg
bulgur 0,80 kg
cibule, sůl, olej
Bulgur uvaříme dle návodu. Na osmaženou cibulku přidáme maso, před dokončením nakrájenou zeleninu /hrášek, květák, mrkev,.../ Nakonec vmícháme bulgur, dochutíme.
Vepřová panenka na pomerančovém pepři
500g vepřové panenky
sůl, pomerančový pepř, olivový olej
500g žampionů
2ks šlehačky
2 cibule
5 stroužků česneku
100g oleje
Vepřovou panenku naložíme do olivového oleje, osolíme, opepříme. Pečeme v sáčku na pečení v troubě asi 45minut na 200°C. Brambory uvaříme v osolené vodě. NA oleji osmažíme cibuli na měsíčky a česnek na plátky, přidáme žampiony, osolíme, podusíme a zalijeme šlehačkou. Uvařené brambory smícháme se směsí a přidáme čerstvý tymián a petrželku.
Chilli con carne bez chilli
1kg mletého hovězího zadního
400g sterilovanýh fazolí
30g olivového oleje
110g cibule
600g drcených rajčat
kmín, sůl, česnek dle chuti
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso, okořeníme a podusíme, přidáme drcená rajčata a fazole a znovu dusíme. Podáváme s rýží.
Těstoviny strozzapreti s telecím masem, zeleninou a parmazánem /10 porcí/
maso telecí 1 kg, těstoviny 0,80 kg, cibule 0,10 kg, rajčata drcená 0,45 kg, celer 0,25 kg, mrkev 0,25 kg, petržel kořenová 0,25 kg, hrášek mražený 0,15 kg, šlehačka 0,15 l, sýr parmazán 0,15 kg, olivový olej, stolní sůl, bazalka, oregano.
Těstoviny uvaříme dle návodu. Maso umeleme nahrubo, zpěníme cibuli do růžova, přidáme maso, opečeme, osolíme, zalijeme vodou a necháme dusit do měkka. Pak přidáme kořenovou zeleninu, drcená rajčata, hrášek a podusíme. Ke konci vaření přidáme bazalku, oregano, olivový olej, dochutíme solí a nakonec pokrm zjemníme smetanou. Vše spojíme s těstovinami. Podáváme posypané sýrem.
Lasagne s masem a drcenými rajčaty
40g oleje
75g cibule
500g mletého vepřového masa
400g lasagní
90g rajčatového protlaku
300g drcených rajčat
25g rostlinného tuku
30g hladké mouky
150g taveného sýru
150g mléka
bazalka, sůl
Na oleji na pánvi osmahneme cibuli, přidáme mleté maso, osolíme, přidáme bazalku, protlak a drcená rajčata. Z tuku, mouky, taveného sýru a mléka uděláme bešamel. V pekáči vrstvíme masovou směs, pláty těstovin a bešamel, poslední vrstvu dáme bešamel a dáme péct do trouby.
Krůtí nudličky s pórkem, sušenými rajčaty a parmezánem
Cibuli pokrájíme a zpěníme na oleji, přidáme krůtí maso, osolíme, přidáme bylinky a dusíme do poloměkka. Přidáme nakrájený pórek, ještě podusíme, nakonec přidáme sušená rajčata a dochutíme. Smícháme s uvařenými těstovinami, při podávání posypeme parmezánem.
Krůtí perkelt
500g masa
60g cibule
40g olej
50g hladká mouka
25g česnek
10g sůl
0,5g sladká paprika
25g rajčatový protlak
Krůtí maso nakrájíme na kousky, opečeme na osmažené cibuli, přidáme sůl, sladkou papriku, rajčatový protlak, zasmažíme a necháme dusit do měkka. Zahustíme moukou a necháme provařit 30 minut, dochutíme česnekem a solí.
Krásný pekáč tip od paní učitelky Bára Nývltové
Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky, maso - kuřecí, nebo vepřové také nakrájíme na plátky. Maso okořeníme a osolíme a dáme do pekáčku, na něj vrstvíme cibuli, na ní brambory, osolíme a zalijeme smetanou na šlehání a dáme péct.
Celerové karbanátky podle paní učitelky Jitky Bínové
Do půl kila mletého vepřového masa přidáme jednu najemno nakrájenou cibuli, přidáme 3-5 stroužku prolisovaného česneku a nahrubo nastrouhaný celý jeden celer. Dále přidáme 3 vejce, hrst hrubé krupice, majoránku, medvědí česnek, sůl, pepř a nasekaný čerstvý rozmarýn.
Připravíme si plech, pečící papír a z těsta vytvarujeme karbanátky. Pečeme bez použití oleje a strouhanky. Karbanátky pečeme cca 40 min na 200 st. - záleží na tloušťce karbanátků.
Příloha: brambory, bramborová kaše.
Něco pro tatínky Kokosová pikantní kuřecí stehna podle paní učitelky Marušky Křížové
1 lžíce oleje na smažení
6 kuřecích horních stehen (nebo 3 čtvrtky)
1 cibule (nakrájená na proužky)
1 stroužek česneku (rozmačkaný)
1 větší zelená chilli paprička (nadrobno nakrájená)
3 rajčata (nahrubo nakrájená)
1 lžička kurkumy
1 lžička drceného kmínu
Šťáva z 1 limetky
1 kostka slepičího masoxu
400ml kokosového mléka (tj. 1 konzerva)
Sůl na dochucení
Troubu zapněte na 180-200°C. Na pánvi rozpalte olej a osmažte stehna dohněda (asi 5 minut) a vyndejte je z pánve. Osmažte cibuli, česnek a chilli papričku (3-4 minuty). Přidejte rajčata a koření (3-4 minuty), pak limetkovou šťávu, kokosové mléko a masox. Přiveďte k varu. Vraťte stehna do pánve a dejte do trouby zapéct na 35-40 minut.
Tarhoňa s krůtím masem, žampiony a smetanou
krůtí maso 1000g
tarhoňa 800g
sůl 20g
smetana 200g
paprika sladká / uzená/ 10g
cibule 150g
olej 50g
kmín 5g
žampióny 250g
petržel nať 20g
Omyté maso nakrájíme na kostky, očištěnou a nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do růžova. Vložíme maso, žampióny, orestujeme, osolíme, přidáme kmín a dusíme do měkka. Když máme maso hotové přidáme šlehačku a petrželku. Tarhoňu opečeme na oleji do zlatova, přidáme sladkou papriku, osolíme, zalijeme vodou a dusíme do měkka. Nakonec smícháme tarhoňu se směsí masa a žampiónů.
Kuře s rajčaty a cizrnou
cibule 130g
česnek 2 stroužky
zázvor 50g
kuře 1 ks
sůl, pepř
olej olivový 6 lžic
šafrán
med 3 lžíce
skořice mletá 1 lžička
rajčata drcená 300g
kuřecí vývar 500 ml
cizrna vařená 100g
citrón
Cibuli, česnek a zázvor nakrájej najemno. Naporcované kuře ze všech stran osol.
Maso opeč na oleji dozlatova. Opečené maso dej stranou a stáhni oheň na polovinu. Do pánve přidej zbylý olej , nakrájenou cibuli a česnek a nech je zesklovatět. Často míchej. Přidej zázvor, šafrán, med, skořici a drcená rajčata a vař 5 minut. Občas zamíchej. Přilij polovinu vývaru a přiveď k varu. Vyskládej zpět maso, přiklop poklicí a na mírném ohni nech dusit 25 minut. V průběhu dušení otáčej , přelívej a přidej postupně vývar. Přidej cizrnu a nech dusit dalších 5 minut nebo do změknutí masa. Stáhni z ohně přidej citronovou šťávu a dle chuti dosol a promíchej.
Zelný salát s jablky a ananasem
800g hlávkového zelí
350g jablek
350g kompotovaného ananasu
40g cukru moučka
10g citrónové šťávy
20g olivového oleje
Zelí nastrouháme, přidáme oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka, na kostky nakrájeny ananas, zamícháme, zalijeme zálivkou z vody, oleje, cukru a citrónové šťávy. Dochutíme a necháme proležet.
Salát Coleslaw
Křehký, čerstvý, osvěžující - takový je salát, jehož hlavní surovinou je čerstvé zelí, které vždy doplní mrkev a cibule, dále celer, kořenový, řapíkatý nebo oba, někdy i petrželka, rozinky, ořechy, .. Původ tohoto salátu sahá do Holandska. Koolsa v holandštině znamená zelný salát.
zelí bílé hlávkové 0,60 kg
celer 0,15 kg
cibule
mrkev 0,30 kg
smetana zakysaná /majonéza/ 0,20 kg
sůl, cukr, citronová šťáva
Zelí, cibuli, celer a mrkev nakrájíme nebo nastrouháme na drobno. Vmícháme smetanu, dochutíme a necháme proležet.
Dezerty:
Cuketová buchta
2 hrnky cuketa/nahrubo nastrouhaná/
1 hrnek cukr krupice
2 hrnky hladká mouka
¾ hrnku olej
3ks vejce
½ hrnku ořechy /nasekané/
2 lžičky skořice
1 lžička sůl
1 menší lžička jedlá soda
½ lžičky prášek do pečiva
Vše smícháme dohromady, nejdříve vejce a cukr, poté ostatní suroviny. V případě potřeby vymačkáme z cukety nejdřív vodu, těsto nesmí být úplně řídké. V případě potřeby regulujeme hustotu těsta mlékem nebo moukou. Zdobíme čokoládou a tvarohem.
Domácí jogurtový koláč se švestkami a drobenkou
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
2 vejce
1 velký bílý jogurt
1prášek do pečiva
Všechny suroviny zamícháme, nalijeme na plech, na těsto nakrájíme švestky( případně jiné ovoce) a posypeme drobenkou. Pečeme na 160°C.
Vločkové sušenky
30g másla
30g cukru krupice
30g ovesných vloček
40g hladké mouky
30g lískových ořechů
500g vajec
10g vanilinového cukru
23g čokoládové polevy
Všechny suroviny smícháme dohromady, na plech na pečící papír děláme lžící bochánky, které lžící splácneme. Pečeme dle výkonu trouby, po upečení polijeme čokoládovou polevou.
Pribiňákové muffiny
210g hladké mouky
110g cukru
1 vanilka
1/2 prášku do pečiva
1 polévková lžíce rozpuštěného másla
10 lžic oleje
8 lžic mléka
2 vejce
Náplň:
1 tvaroh
1 mascarpone
1 vanilkový pudink - do 1/4l mléka
250g šlehačky
Cukr dle chuti
Vše smícháme a pečeme ve formě na muffiny,dle výkonu trouby, po vychladnutí rozkrojíme. Uvaříme si pudink, necháme vychladnout a postupně zašleháme cukr, tvaroh a mascarpone, vyšleháme si šlehačku a nakonec opatrně vmícháme do vyšlehané směsi. Naplníme a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Tvarohové muffiny ze špaldové mouky, jablek a goji
tvaroh měkký 0,25 kg, vejce 3 ks, jablka1 kg, máslo 0,05 kg, rozinky 0,05kg, goji /kustovnice čínská/0,05kg, cukr krupice 0,15 kg, kypřící prášek 1,5 ks, špaldová /polohrubá mouka / 0,20 kg, čokoláda 0,10 kg.
Goju namočíme přes noc do čaje /rumu/. Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme máslo, vyšleháme do pěny , poté přidáme ostatní suroviny -tvaroh, jablka /nakrájená a podušená na másle s cukrem/, nastrouhanou čokoládu, mouku, kypřící prášek, rozinky. Nakonec lehce vmícháme ušlehané bílky. Muffiny můžeme ozdobit tvarohem s mascarpone, ozdobit ovocem, čokoládou.
Mrkvová buchta
4 vejce
1,5 hrnku oleje
2 hrnky cukru (i méně)
2 hrnky hladké mouky
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžičky skořice
vanilka
3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve
1 hrnek oříšků
Všechny suroviny smícháme a nakonec přidáme mrkev a olej, pečeme na vymazaném plechu. Po upečení polijeme čokoládovou nebo citrónovou polevou (200g moučkového cukru, šťáva z 1 citrónu a horká voda), můžeme dozdobit ušlehaným mascarpone s tvarohem a cukrem.
České buchty (podle Kristiny Němčkové –vítězky Masterchef - madebykristina.cz)
250 ml vlažného mléka
4 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
3 vejce
70 g rozpuštěného másla
50 ml slunečnicového oleje (+ na potření buchet)
300 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
¾ kostky droždí (asi 30 g)
švestková povidla (tvaroh, mák)
Ve vlažném mléku rozmícháme cukr (krupicový + vanilkový), přidáme sůl, 1 celé vejce, 2 žloutky, máslo a olej. Přisypeme polohrubou i hladkou mouku a droždí a asi 15 minut necháme míchat v robotu, nebo hněteme ručně. Následně necháme vykynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem - přibližně 1 hodinu.
Po vykynutí vyválíme na pomoučněné ploše na tloušťku těsta 1 cm a nakrájím čtverečky ve velikosti přibližně 7x7 cm. Doprostřed každého čtverce dáme náplň (velkou lžíci povidel, marmeládu nebo namletý mák s povidly nebo tvaroh s rozinkami) a zabalíme.
Pekáč vymažeme vrstvou oleje. Každou buchtu potřeme kolem dokola olejem a položíme “spojem” dolů do pekáče. Buchty necháme ještě 30 minut dokynout, ideálně na teplém místě.
Nakynuté buchty potřeme zbývajícími bílky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Čokoládový dort bez mouky - tip od paní učitelky Báry Nývltové
100g čokolády na vaření
100g cukru krupice nebo třtinového
5 vajec
1/2 prášku do pečiva
višňová marmeláda (nebo jiná)
250ml smetana na šlehání 33%
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, bílky vyšleháme s cukrem, žloutky utřeme s práškem do pečiva. Čokoládu přelijeme do žloutků a vmícháme sníh z bílků. Celé nalijeme do dortové formy - na dno dáme pečící papír, a pečeme na 170°C asi 25 minut. Necháme vychladnout, potřeme marmeládou (nešetříme) a lžící navrstvíme vyšlehanou smetanu, můžeme postrouhat čokoládou. Pro děti můžeme marmeládu nahradit nutelou...
Eskymo řezy
1 hrnek cukru krupice
1/2 hrnku oleje
3 celá vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilka
2 lžíce kakaa
Vše smícháme a dáme péct na pečící papír na 160°, cca 20 minut.
Krém:
1/2 l mléka
2 kokosové pudinky
1 máslo
2 zakysané smetany
cukr moučka podle chuti
Uvaříme kokosový pudink, necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem, přidáme vychladlý pudink a nakonec zlehka vmícháme kysanou smetanu. Na řezy můžeme dát čokoládovou polevu nebo nastrouhat čokoládu.
Jahodové řezy "MROŽ"
vejce 6 ks /sníh z bílků/
cukr krupice 25 dkg
mouka polohrubá 30 dkg
šlehačka 0,25
prášek do pečiva 1/2 ks
Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme ostatní suroviny, nakonec ušlehané bílky a piškot vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme cca 160 C cca 20 - 25 minut.
Krém:
umixujeme 1/2 litru jahod a svaříme s 1 vanilkovým pudinkem - nesladíme.
Ušleháme máslo 0,25 kg s moučkovým cukrem dle chuti a po částech přidáváme vychladlý pudink.
Zdobíme čokoládou .