Zajímavosti z oblasti stravování

ALERGENY VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

 

Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č.1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům stanoví NOVĚ povinnost uvádění alergenů v případě nebalených potravin a pokrmů.

Toto nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014 a zasáhne i školní jídelny – které jsou povinny informovat své strávníky o alergenech  v připravovaných pokrmech a to uvedením u jednotlivých jídel.

 

SEZNAM ALERGENŮ

Publikovaný ve směrnici 2000/89 ES  od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU

 

  1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK
  2. KORÝŠI a výrobky z nich
  3. VEJCE a výrobky z nich
  4. RYBY a výrobky z nich
  5. PODZEMNICE OLEJNÁ /ARAŠÍDY/ a výrobky z nich
  6. SOJOVÉ BOBY /SOJA/ a výrobky z nich
  7. MLÉKO a výrobky z něj
  8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY /mandle, lískové ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich/
  9. CELER a výrobky z něj
  10. HOŘČICE a výrobky z ní
  11. SEZAMOVÁ SEMENA /SEZAM/ a výrobky z nich
  12. OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY /v koncentracích vyšších 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. VLČÍ BOB /LUPINA/  a výrobky z něj
  14. MĚKKÝŠI  a výrobky z nich

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ

 

Školní stravování plní několik funkcí:

-Klasickou sytící – je průzkumy dokázáno, že oběd ve školní jídelně je často jediným teplým jídlem dětí za den

-Zdravotně výživovou – strava ve školní jídelně musí plnit přísná kritéria na plnění doporučených denních dávek i hygienické předpisy

-Výchovnou – pestrá, zdravá, věku odpovídající strava je praktickým dennodenním příkladem pro výchovu ke zdravému životnímu stylu, základy stolování ve společnosti.

 

 

 

Mateřská škola - 60% denního příjmu živin /přesnídávka, oběd, svačina/

Základní škola   - 35% denního příjmu živin /oběd/

Významné ovlivnění stravovacích návyků dětí.

Potrava

Pod tento pojem zahrnujeme všechny materiály, které slouží k výživě všech organizmů.

Potrava, která slouží k výživě člověka se nazývá strava.

 

Strava

Potraviny rostlinného původu

Rozdělujeme do několika skupin z hlediska původu nebo z hlediska použité suroviny.

 

 

NEEXISTUJÍ ŠPATNÉ A DOBRÉ POTRAVINY, EXISTUJE VŠAK NESPRÁVNĚ SLOŽENÁ STRAVA.

ZDRAVÁ STRAVA VYŽADUJE HLAVNĚ ZDRAVÝ ROZUM.  

 

Co by měla obsahovat dětská strava?

Doporučené složení živin:

Bílkoviny /rostlinné i živočišné/     15 – 20% energie

Tuky /rostlinné i živočišné/                     30% energie

Sacharidy                                            50 – 70% energie

 

To jsou základní živiny a nezbytné zdroje energie, které je nutno přijímat ve výživě dítěte.

Nezbytné jsou také vitamíny, nerostné látky, vláknina a voda.

Vyvážená a pestrá strava je nejspolehlivější cesta k plnění doporučených dávek potravin a zajištění zdravého vývoje dětí.