Recepty

  • Inspirace na doma

    Svačiny:

    pomazánka falešný humr

    mrkev                                            100g

    celer                                               100g

    tavený sýr                                    100g

    máslo                                               50g

    vejce                                              1 ks

    česnek

    Mrkev, celer a vejce uvařené natvrdo nastrouháme najemno a vyšleháme se sýrem a máslem. Dochutíme česnekem.

    Sněhurčin pohár 

    • jogurt bílý
    • ovesné vločky
    • banány
    • jablka
    • ořechy, rozinky
    • granko

    Vločky smícháme s jogurtem předem cca 2 hodiny, přimícháme nahrubo nastrouhaná /nakrájená/ jablka, banány, rozinky, ořechy. Zdobíme grankem. Dle chuti můžeme přisladit. Můžeme použít i jiné ovoce. 

    Pomazánka zeleninová

    • pomazánkové máslo      0,15 kg
    • vejce vařené                   3 ks
    • sýr tavený                       0,10 kg
    • kapie, hrášek, mrkev, cibule, pažitka

    Máslo vyšleháme se sýrem, lehce vmícháme nastrouhaná vejce, papriku, hrášek a ostatní. Dle potřeby naředíme mlékem.

    Pomazánka fazolová

    • fazole sterilované červené          1 ks
    • rostlinný tuk /rama/                       0,15 kg
    • sůl, česnek

    Fazole semeleme a vmícháme do vyšlehaného tuku. Dochutíme.

    Jáhlová kaše

    jáhly                     600 g

    mléko                 1500 g

    sůl, cukr krupice, cukr moučka, skořice, tuk 

    Jáhly propláchneme, důkladně spaříme, zalijeme vodou a necháme 1 hod máčet. Vodu s jáhlami osolíme, osladíme a zvolna za občasného promíchání vaříme. Když začnou jáhly houstnout, přidáme mléko a za stálého míchání vaříme do hustoty kaše. Podáváme ji sypanou skořicí s cukrem, kakaem, ořechy a maštěnou rozpuštěným máslem  

    Pomazánka cizrnová 

    cizrna                        0,20 kg

    rostlinný tuk /rama/     0,20 kg

    česnek, sůl 

    Uvařenou cizrnu /možno použít i sterilovanou / rozemeleme, přidáme prolisovaný česnek, rostlinné máslo, sůl a vše vyšleháme. Zdobíme zeleninou. 

    Drožďová pomazánka

    droždí                                  160g

    olej                                         55g

    cibule                                     60g

    vejce                                    4 ks

    máslo                                   100g

    mléko                                   

    sůl

    pažitka

    Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a opražíme dorůžova. Přidáme vejce a mícháme, až se srazí cca 5 min. Do nádoby na šlehání dáme vychladlé droždí s vejci, máslo, sůl pažitku, dle potřeby mléko a vše vyšleháme.

    Chia pudink s horkými malinami

    cukr krupice                  0,25  kg

    pudink vanilkový          0,10  kg

    mléko                             0,50 l

    chia semínka                 0,05  kg

    tvaroh měkký                0,70 kg

    maliny                             0,60 kg

    máslo                              0,05 kg

    V malém množství mléka rozmícháme část cukru a pudinkový prášek.  Přilijeme do vařícího mléka, osladíme a povaříme. Ke konci vaření přidáme chia semínka. Vychladlé smícháme s vyšlehaným tvarohem  a nalijeme do misek.  Horké maliny - na másle necháme zkaramelizovat cukr a přidáme maliny, povaříme. Nalijeme na pudink. 

    Pomazánka z červené řepy

    pomazánkové máslo      300g

    červená řepa                   200g

    Vyšleháme pomazánkové máslo, přidáme uvařenou nahrubo nastrouhanou červenou

    řepu. Smícháme.

    Pomazánka tuňáková s avokádem

    tuňák ve vlastní šťávě                                   150g

    avokádo                                                         100g

    cibule                                                               20g

    máslo                                                               50g

    lučina, žervé, pom. máslo                              200g

    Vyšleháme máslo s lučinou, přidáme tuňáka, najemno rozmixované avokádo , dochutíme cibulkou najemno nakrájenou a solí. Zdobíme bylinkami, kapií, lahůdkovou cibulkou, ...

    Zeleninová pomazánka se slunečnicovými semínky

    zakysaná smetana                                                     200g

    pomazánkové máslo                                                  200g

    mrkev                                                                            50g

    celer                                                                              50g

    jablka                                                                          100g

    slunečnicové semínko/nasucho opražené  /                40g       

    bazalka - nať

    citronová šťáva

    cukr, sůl

    Pomazánkové máslo vyšleháme se zakysanou smetanou, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a celer, jablko nakrájené na malé kostičky, bazalku a vychladlá slunečnicová semínka. Promícháme a dochutíme citronovou šťávou, cukrem a podle potřeby osolíme.

    Krupicové flameri s tvarohem

    500ml mléka

    špetka soli

    20g vanilkového cukru

    70g krupičky

    80g cukru

    400g měkkého tvarohu

    200ml smetany ke šlehání

    100g džemu nebo přesnídávky nebo rozvaru z ovoce

    Mléko vlijeme do rendlíku, mírně osolíme, přidáme vanilkový cukr, přivedeme těsmě k bodu varu, přisypeme krupičku a cukr. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Kaši odstavíme a necháme vychladnout. Vychladlou prošleháme s tvarohem a nakonec opatrně vmícháme ušlehanou smetanu. Na dno misky dáme džem/přesnídávku/rozvar, na to navršíme ušlehanou směs. Můžeme ozdobit čerstvým ovocem.

    Avokádová pomazánka

    100g avokáda

    200g přírodního sýru

    česnek, pažitka, sůl

    Vyšleháme sýr (žervé, lučina), přidáme oloupané a rozmačkané nebo nastrouhané avokádo, vyšleháme a dochutíme.

    Pomazánka z tofu s vejci

    tofu                       200 g

    vejce                      2 ks

    žervé, lučina      100g

    cibule, petržel nať, sůl, mléko

    Tofu nastrouháme na jemno. Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme, oloupeme, nastrouháme na jemno a smícháme s tofu. Přidáme žervé,  nakrájenou cibuli a petrželovou nať. Ochutíme solí, podle potřeby zředíme mlékem a vyšleháme. 

    Housky(videorecept najdete na youtube kanálu "Dva tátové" i s návodem na pletení)

    500g hladké mouky

    1 lžička cukru

    1 lžička soli

    250ml mléka

    1-2 lžíce jogurtu

    3 lžíce másla

    1 bílek na potření

    Mák, semínka, tvrdý sýr na posypání

    Mléko s cukrem ohřejeme, mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do něj nalijeme mléko, nadrobíme droždí a necháme vzejít, přidáme zbylé suroviny a pro mícháme v robotu nebo ručním hnětačem, poté ještě zpracujeme ručně, vrátíme do mísy a necháme vykynout, poté si rozdělíme na asi 10 stejných kousků. Z každého kousku vyválíme jeden pramen a spleteme v housku (viz videonávod). Housky potřeme bílkem, posypeme mákem, semínky nebo strouhaným sýrem a pečeme 25-30 minut na 180°C.

    Veselá svačinka podle paní učitelky Pavlíny Mlčkovské

    Základ tvoří pečivo (toustovací chléb, večka ...)

    Namažeme oblíbenou pomazánkou, sýrem, apod.

    Pomocí nože, vykrajovátek nazdobíme šunkou, salámem, sýrem, zeleninou...

      

    Polévky:

    Polévka rybí Šči

    rybí filé                  400 g

    kořenová zelenina    240 g

    cibule                      115 g

    pórek                       100 g

    mouka hladká             70 g

    hlávkové zelí            400 g

    bílý jogurt                 200 g 

    sůl, petrželka, olej 

    Na oleji osmažíme cibuli, nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme hl. zelí nastrouhané na jemno, podlijeme a dusíme do měkka. Přidám nakrájené rybí maso, pórek, osolíme a vaříme. Zahustíme moukou. Vmícháme bílý jogurt /můžeme vložit do jednotlivých porcí/ zdobíme petrželkou. 

    Cuketová polévka s červenou čočkou

    300 g mrkev

    800 g cuketa

    780 g červená čočka

    100 g cibule

    200 g čerstvý sýr

    250 g smetana 12%

    2500 g voda

    60 g olej

    zelené bylinky /majoránka/, sůl, pažitka

    Na oleji osmažíme cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, cukety a propláchnutou červenou čočku. Chvíli opékáme , přidáme nasekanou majoránku, zalijeme vodou a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme 5 - 10 minut. Zjemníme smetanou, krátce povaříme, sundáme ze sporáku a do polévky rozdrobíme čerstvý sýr. Ozdobíme pažitkou nebo jarní cibulkou.

    Čočkový krém 

    4 porce:

    250g červené čočky

    1 brambory

    4 bobkové listy

    4 kuličky nového koření

    1 čerstvá červená paprika

    2 stroužky česneku

    sůl

    olivový olej

    zakysaná smetana

    řeřicha (pažitka, petrželka)

    Propláchnutou čočku, oškrábanou a nakrájenou bramboru, 1/2 čerstvé papriky a česnek zalijeme vodou, přidáme koření a necháme vařit 15-20 minut, dokud nejsou brambora a čočka měkké. Poté z polévky vyjmeme koření a vše rozmixujeme, osolíme, zakápneme olivovým olejem. Podáváme se zakysanou smetanou, na jemné kostičky nakrájenou paprikou a řeřichou.

    Hlavní jídla:

    Zeleninový bulgur

    bulgur                    800 g

    rajčata drcená        300 g

    mrkev                    300 g

    cuketa                   300 g

    sůl, olej, cibule

    Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova, přidáme drcená rajčata, mrkev - podusíme, pak přidáme nakrájenou cuketu a vše ještě dusíme do změknutí. Bulgur vypereme v horké vodě a vaříme dle návodu, pak smícháme s uvařenou zeleninou, podle chuti dosolíme. 

    Čočka po srbsku

    Čočku přebereme, propláchneme a uvaříme. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme lečo a vše

    nalijeme do čočky. Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Dochutíme a necháme povařit. 

    Podáváme s pečivem. 

    Kus-kus s masem a zeleninou                         

    Na zpěněné cibulce podusíme mleté maso, osolíme, ochutíme. Přidáme zeleninu ( lilek, cuketa, červená paprika…). Lehce podusíme a smícháme s dle návodu připraveným kuskusem.

    Tagliatelle s tuňákem, drcenými rajčaty a parmazánem

    Tagliatelle         800 g

    tuňák              1200g

    drcená rajčata   600 g

    parmazán         200 g

    olej                     60 g

    cibule               100 g

    bazalka, sůl

    Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme drcená rajčata, zasmažíme, vmícháme tuňáka, uvařené tagliatelle, promícháme, dochutíme bazalkou, solí a posypeme parmazánem. Vhodné doplnit zeleninovou oblohou.  

    Bulgureto s masem a zeleninou

    vepřové maso             0,80 kg

    zelenina                     0,30 kg

    bulgur                        0,80 kg

    cibule, sůl, olej

    Bulgur uvaříme dle návodu. Na osmaženou cibulku přidáme maso, před dokončením nakrájenou zeleninu /hrášek, květák, mrkev,.../ Nakonec vmícháme bulgur, dochutíme.    

    Vepřová panenka na pomerančovém pepři

    500g vepřové panenky

    sůl, pomerančový pepř, olivový olej

    500g žampionů

    2ks šlehačky

    2 cibule

    5 stroužků česneku

    100g oleje

    Vepřovou panenku naložíme do olivového oleje, osolíme, opepříme. Pečeme v sáčku na pečení v troubě asi 45minut na 200°C. Brambory uvaříme v osolené vodě. NA oleji osmažíme cibuli na měsíčky a česnek na plátky, přidáme žampiony, osolíme, podusíme a zalijeme šlehačkou. Uvařené brambory smícháme se směsí a přidáme čerstvý tymián a petrželku.

    Chilli con carne bez chilli

    1kg mletého hovězího zadního

    400g sterilovanýh fazolí

    30g olivového oleje

    110g cibule

    600g drcených rajčat

    kmín, sůl, česnek dle chuti

    Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso, okořeníme a podusíme, přidáme drcená rajčata a fazole a znovu dusíme. Podáváme s rýží.

    Těstoviny strozzapreti s telecím masem, zeleninou a parmazánem /10 porcí/

    maso telecí 1 kg, těstoviny 0,80 kg, cibule 0,10 kg, rajčata drcená 0,45 kg, celer 0,25 kg, mrkev 0,25 kg, petržel kořenová 0,25 kg, hrášek mražený 0,15 kg, šlehačka 0,15 l, sýr parmazán 0,15 kg, olivový olej, stolní sůl, bazalka, oregano. 

    Těstoviny uvaříme dle návodu. Maso umeleme nahrubo, zpěníme cibuli do růžova, přidáme maso, opečeme, osolíme, zalijeme vodou a necháme dusit do měkka. Pak přidáme kořenovou zeleninu, drcená rajčata, hrášek a podusíme. Ke konci vaření přidáme bazalku, oregano, olivový olej, dochutíme solí a nakonec pokrm zjemníme smetanou. Vše spojíme s těstovinami. Podáváme posypané sýrem.

    Lasagne s masem a drcenými rajčaty

    40g oleje

    75g cibule

    500g mletého vepřového masa

    400g lasagní

    90g rajčatového protlaku

    300g drcených rajčat

    25g rostlinného tuku

    30g hladké mouky

    150g taveného sýru

    150g mléka

    bazalka, sůl

    Na oleji na pánvi osmahneme cibuli, přidáme mleté maso, osolíme, přidáme bazalku, protlak a drcená rajčata. Z tuku, mouky, taveného sýru a mléka uděláme bešamel. V pekáči vrstvíme masovou směs, pláty těstovin a bešamel, poslední vrstvu dáme bešamel a dáme péct do trouby.

    Krůtí nudličky s pórkem, sušenými rajčaty a parmezánem

    Cibuli pokrájíme  a zpěníme na oleji, přidáme krůtí maso, osolíme, přidáme bylinky a dusíme do poloměkka. Přidáme nakrájený pórek, ještě podusíme, nakonec přidáme sušená rajčata a dochutíme. Smícháme s uvařenými těstovinami, při podávání posypeme parmezánem.

    Krůtí perkelt

    500g masa 

    60g cibule

    40g olej

    50g hladká mouka

    25g česnek

    10g sůl

    0,5g sladká paprika

    25g rajčatový protlak

    Krůtí maso nakrájíme na kousky, opečeme na osmažené cibuli, přidáme sůl, sladkou papriku, rajčatový protlak, zasmažíme a necháme dusit do měkka. Zahustíme moukou a necháme provařit 30 minut, dochutíme česnekem a solí.

    Krásný pekáč tip od paní učitelky Bára Nývltové

    Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky, maso - kuřecí, nebo vepřové také nakrájíme na plátky. Maso okořeníme a osolíme a dáme do pekáčku, na něj vrstvíme cibuli, na ní brambory, osolíme a zalijeme smetanou na šlehání a dáme péct.

    Celerové karbanátky podle paní učitelky Jitky Bínové

    Do půl kila mletého vepřového masa přidáme jednu najemno nakrájenou cibuli, přidáme 3-5 stroužku prolisovaného česneku a nahrubo nastrouhaný celý jeden celer. Dále přidáme 3 vejce, hrst hrubé krupice, majoránku, medvědí česnek, sůl, pepř a nasekaný čerstvý rozmarýn.
    Připravíme si plech, pečící papír a z těsta vytvarujeme karbanátky. Pečeme bez použití oleje a strouhanky. Karbanátky pečeme cca 40 min na 200 st. - záleží na tloušťce karbanátků.
    Příloha: brambory, bramborová kaše.

     Něco pro tatínky smileyKokosová pikantní kuřecí stehna podle paní učitelky Marušky Křížové

    1 lžíce oleje na smažení

    6 kuřecích horních stehen (nebo 3 čtvrtky)

    1 cibule (nakrájená na proužky)

    1 stroužek česneku (rozmačkaný)

    1 větší zelená chilli paprička (nadrobno nakrájená)

    3 rajčata (nahrubo nakrájená)

    1 lžička kurkumy

    1 lžička drceného kmínu

    Šťáva z 1 limetky

    1 kostka slepičího masoxu

    400ml kokosového mléka (tj. 1 konzerva)

    Sůl na dochucení

    Troubu zapněte na 180-200°C. Na pánvi rozpalte olej a osmažte stehna dohněda (asi 5 minut) a vyndejte je z pánve. Osmažte cibuli, česnek a chilli papričku (3-4 minuty). Přidejte rajčata a koření (3-4 minuty), pak limetkovou šťávu, kokosové mléko a masox. Přiveďte k varu. Vraťte stehna do pánve a dejte do trouby zapéct na 35-40 minut.

    Tarhoňa s krůtím masem, žampiony a smetanou

    krůtí maso                          1000g

    tarhoňa                              800g

    sůl                                            20g

    smetana                             200g

    paprika sladká / uzená/   10g

    cibule                                   150g

    olej                                         50g

    kmín                                        5g

    žampióny                           250g

    petržel nať                           20g

    Omyté maso nakrájíme na kostky, očištěnou a nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do růžova. Vložíme maso, žampióny, orestujeme, osolíme, přidáme kmín a dusíme do měkka. Když máme maso hotové přidáme šlehačku a petrželku. Tarhoňu opečeme na oleji do zlatova, přidáme sladkou papriku, osolíme, zalijeme vodou a dusíme do měkka. Nakonec smícháme tarhoňu se směsí masa a žampiónů.    

    Kuře s rajčaty a cizrnou

    cibule                   130g

    česnek                   2 stroužky

    zázvor                  50g

    kuře                      1 ks

    sůl, pepř

    olej olivový        6 lžic

    šafrán

    med                      3 lžíce

    skořice mletá    1 lžička

    rajčata drcená   300g

    kuřecí vývar       500 ml

    cizrna vařená     100g

    citrón

    Cibuli, česnek a zázvor nakrájej najemno. Naporcované kuře ze všech stran osol.

    Maso opeč na oleji dozlatova. Opečené maso dej stranou a stáhni oheň na polovinu.  Do pánve přidej zbylý olej , nakrájenou cibuli a česnek a nech je zesklovatět. Často míchej. Přidej zázvor, šafrán, med, skořici a drcená rajčata a vař 5 minut. Občas zamíchej. Přilij polovinu vývaru a přiveď k varu. Vyskládej zpět maso, přiklop poklicí a na mírném ohni nech dusit 25 minut. V průběhu dušení otáčej , přelívej a přidej postupně vývar. Přidej cizrnu a nech dusit dalších 5 minut nebo do změknutí masa. Stáhni z ohně přidej citronovou šťávu a dle chuti dosol a promíchej. 

    Salát Coleslaw

    Křehký, čerstvý, osvěžující - takový je salát, jehož hlavní surovinou je čerstvé zelí, které vždy doplní mrkev a cibule, dále celer, kořenový, řapíkatý nebo oba, někdy i petrželka, rozinky,     ořechy, ..   Původ tohoto salátu sahá do Holandska. Koolsa v holandštině znamená zelný salát.

    zelí bílé hlávkové                    0,60 kg

    celer                                      0,15 kg

    cibule

    mrkev                                     0,30 kg

    smetana zakysaná /majonéza/  0,20 kg  

    sůl, cukr, citronová šťáva

    Zelí, cibuli, celer a mrkev nakrájíme nebo nastrouháme na drobno. Vmícháme smetanu, dochutíme a necháme proležet. 

    Dezerty:

    Vločkové sušenky

    30g másla
    30g cukru krupice
    30g ovesných vloček
    40g hladké mouky
    30g lískových ořechů
    500g vajec
    10g vanilinového cukru
    23g čokoládové polevy
     
    Všechny suroviny smícháme dohromady, na plech na pečící papír děláme lžící bochánky, které lžící splácneme. Pečeme dle výkonu trouby, po upečení polijeme čokoládovou polevou.

    Pribiňákové muffiny

    210g hladké mouky

    110g cukru

    1 vanilka

    1/2 prášku do pečiva

    1 polévková lžíce rozpuštěného másla

    10 lžic oleje

    8 lžic mléka

    2 vejce

    Náplň:

    1 tvaroh

    1 mascarpone

    1 vanilkový pudink - do 1/4l mléka

    250g šlehačky

    Cukr dle chuti

    Vše smícháme a pečeme ve formě na muffiny,dle výkonu trouby,  po vychladnutí rozkrojíme. Uvaříme si pudink, necháme vychladnout a postupně zašleháme cukr, tvaroh a mascarpone, vyšleháme si šlehačku a nakonec opatrně vmícháme do vyšlehané směsi. Naplníme a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

    Tvarohové muffiny ze špaldové mouky, jablek a goji       

    tvaroh měkký 0,25 kg, vejce 3 ks, jablka1 kg, máslo 0,05 kg, rozinky 0,05kg, goji /kustovnice čínská/0,05kg, cukr krupice 0,15 kg, kypřící prášek 1,5 ks, špaldová /polohrubá mouka / 0,20 kg, čokoláda 0,10 kg.  

    Goju namočíme přes noc do čaje /rumu/. Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme máslo, vyšleháme do pěny , poté přidáme ostatní suroviny -tvaroh, jablka /nakrájená a podušená na másle s cukrem/, nastrouhanou čokoládu, mouku, kypřící prášek, rozinky. Nakonec lehce vmícháme ušlehané bílky. Muffiny můžeme ozdobit tvarohem s mascarpone, ozdobit ovocem, čokoládou.

    Mrkvová buchta

    4 vejce

    1,5 hrnku oleje

    2 hrnky cukru (i méně)

    2 hrnky hladké mouky

    1 prášek do pečiva

    1/2 lžičky soli

    2 lžičky skořice

    vanilka

    3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve

    1 hrnek oříšků

    Všechny suroviny smícháme a nakonec přidáme mrkev a olej, pečeme na vymazaném plechu. Po upečení polijeme čokoládovou nebo citrónovou polevou (200g moučkového cukru, šťáva z 1 citrónu a horká voda), můžeme dozdobit ušlehaným mascarpone s tvarohem a cukrem.

    České buchty (podle Kristiny Němčkové –vítězky Masterchef - madebykristina.cz)

    250 ml vlažného mléka

    4 lžíce krupicového cukru

    1 vanilkový cukr

    1 lžička soli

    3 vejce

    70 g rozpuštěného másla

    50 ml slunečnicového oleje (+ na potření buchet)

    300 g polohrubé mouky

    250 g hladké mouky

    ¾ kostky droždí (asi 30 g)

    švestková povidla (tvaroh, mák)

    Ve vlažném mléku rozmícháme cukr (krupicový + vanilkový), přidáme sůl, 1 celé vejce, 2 žloutky, máslo a olej. Přisypeme polohrubou i hladkou mouku a droždí a asi 15 minut necháme míchat v robotu, nebo hněteme ručně. Následně necháme vykynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem - přibližně 1 hodinu.

    Po vykynutí vyválíme na pomoučněné ploše na tloušťku těsta 1 cm a nakrájím čtverečky ve velikosti přibližně 7x7 cm. Doprostřed každého čtverce dáme náplň (velkou lžíci povidel, marmeládu nebo namletý mák s povidly nebo tvaroh s rozinkami) a zabalíme.

    Pekáč vymažeme vrstvou oleje. Každou buchtu potřeme kolem dokola olejem a položíme “spojem” dolů do pekáče. Buchty necháme ještě 30 minut dokynout, ideálně na teplém místě.

    Nakynuté buchty potřeme zbývajícími bílky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

    Čokoládový dort bez mouky - tip od paní učitelky Báry Nývltové

    100g čokolády na vaření

    100g cukru krupice nebo třtinového

    5 vajec

    1/2 prášku do pečiva

    višňová marmeláda (nebo jiná)

    250ml smetana na šlehání 33%

    Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, bílky vyšleháme s cukrem, žloutky utřeme s práškem do pečiva. Čokoládu přelijeme do žloutků a vmícháme sníh z bílků. Celé nalijeme do dortové formy - na dno dáme pečící papír, a pečeme na 170°C asi 25 minut. Necháme vychladnout, potřeme marmeládou (nešetříme) a lžící navrstvíme vyšlehanou smetanu, můžeme postrouhat čokoládou. Pro děti můžeme marmeládu nahradit nutelou...cheeky

    Eskymo řezy

    1 hrnek cukru krupice

    1/2 hrnku oleje

    3 celá vejce

    2 hrnky polohrubé mouky

    1 hrnek mléka

    1 prášek do pečiva

    1 vanilka

    2 lžíce kakaa

    Vše smícháme  a dáme péct na pečící papír na 160°, cca 20 minut.

    Krém:

    1/2 l mléka

    2 kokosové pudinky 

    1 máslo

    2 zakysané smetany

    cukr moučka podle chuti

    Uvaříme kokosový pudink, necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem, přidáme vychladlý pudink a nakonec zlehka vmícháme kysanou smetanu. Na řezy můžeme dát čokoládovou polevu nebo nastrouhat čokoládu.

    Jahodové řezy "MROŽ"

    vejce 6 ks  /sníh z bílků/

    cukr krupice 25 dkg

    mouka polohrubá 30 dkg

    šlehačka 0,25

    prášek do pečiva 1/2 ks

    Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme ostatní suroviny, nakonec ušlehané bílky  a piškot vylijeme na vymazaný  a moukou vysypaný plech. Pečeme cca 160 C cca 20 - 25 minut.

    Krém:

    umixujeme 1/2 litru jahod a svaříme s 1 vanilkovým pudinkem - nesladíme.

    Ušleháme máslo 0,25 kg s moučkovým cukrem dle chuti a po částech přidáváme vychladlý pudink.

    Zdobíme čokoládou .


     

  • VELIKONOČNÍ TÝDEN
    Medová velikonoční vajíčka podle paní ředitelky
    2 celá vejce
    2 lžíce medu
    20dkg moučkového cukru
    1 lžička skořice
    6 dkg másla
    -šleháme ve vodní lázni,až hmota lehce zhoustne
    přidáme 1 lžičku sody a  celou směs vlivejem do 
    50dkg mouky
    přidáme 10dkg másla a vypracujeme těsto, vyválime a vykrajujeme vajíčka.
    Pečeme na pečícím papíru na 180°C.
    Náplň: 400ml mléka a necelé 2 vanilkové pudinky uvaříme, necháme vychladnout a zašleháme do 25dkg másla, dle chuti přidáme cukr, případně rum. Dvě vajíčka spojíme a polijeme čokoládovou polevou.
     

    Velikonočí nádivka podle paní učitelky Ivy Dolejšové

    10 rohlíků, 10 vajec, uzené maso, sůl, pepř, česnek, bylinky ( kopřivy, petržel….)

    • Rohlíky nakrájím, namočím do vývaru z uzeného masa.
    • Přidám sůl, pepř, bylinky, nakrájené maso, žloutky, česnek a nakonec sníh.

    Škaredá středa:

    V tento den by mělo jídlo vypadat nepovedeně nebo nevzhledně. Nejčastěji se v minulosti připravovaly různé typy placek nebo bramboráků.

    Mrkvovo-pohankové placky (bezlepkové):

    2 hrnky vařené pohanky (mixovat s vodou)

    1 hrnek jemně nastrouhané mrkve

    ½ hrnku vody

    3 stroužky česneku

    2 lžičky majoránky

    1 hrnek pohankové mouky

    2 lžičky celého kmínu

    sůl

    olej na potření

    Péct v troubě při 200 °C

    Lowcarb cuketové bramboráky:

    Nastrouhaná cuketa nahrubo

    1 lžíce pomletých chia semínek

    ¼ hrnku lahůdkového droždí

    Slunečnicová semínka

    2 lžíce mandlové mouky (pohanková, kukuřičná)

    Sůl, česnek, kmín, majoránka

     

    Zelený čtvrtek:

    Jak už název napovídá, je tradicí v tento den jíst zelené pokrmy, jako zelí, špenát a hrách. Tato jídla mají člověku zajistit pevné zdraví po celý rok.

    Zeleninové rizoto s čerstvou kopřivou:

    2 hrnky uvařené rýže

    1 cibule

    2 mrkve

    ½ brokolice

    Kopřivy, olej, sůl, zelninový vývar, miso pasta

    Špenátová pomazánka:

    0,25 kg špenát mražený

    0,12 kg tuk (máslo)

    2 ks vejce

    1 lžíce hladké mouky

    Cibule, mléko, česnek, sůl

    Na části tuku zpěníme cibulku, přidáme hladkou mouku, zalijeme mlékem a povaříme. Přidáme špenát, vejce a za stálého míchání vaříme cca 10 min. Zbylý tuk vyšleháme a postupně přidáváme vychladlý špenát s vejci. Dochutíme solí a česnekem.

    Velký pátek:

    Velký pátek připomíná den, kdy byl Ježíš ukřižován. Nemělo by se hýbat zemí (tedy rýt či kopat) a ani prát prádlo. Zároveň by se měl v tento den dodržet přísný půst od masa.

    Hrstková polévka s quinoou, čočkou a červenou řepou:

    1 hrnek nakrájené dýně na malé kousky

    1 malá červená řepa na nudličky

    1 pórek

    3 polévkové lžíce quinoi

    1 hrnek čočky

    Tymián, sůl, zeleninový vývar

    5 lžic smetany

    Jarní cibulka – na ozdobu

    Bílá sobota:

    Na Bílou sobotu se vždy uklízelo, bílilo a připravovalo na Hod boží velikonoční. Připravovaly se obřadní i sváteční pokrmy, pekly se mazance, velikonoční beránci. Pletly se pomlázky a zdobila velikonoční vajíčka.

    Mazanec s mandlemi:

    0,80 kg polohrubé mouky

    0,20 kg hladké mouky

    5 dkg droždí

    Sůl

    0,25 kg másla

    0,25 kg cukru (krystal)

    4 žloutky

    Mléko

    0,20 kg mandle

    Citronová kůra, rozinky

    Vejce na potření, mandle na ozdobu

    Boží hod Velikonoční – Velikonoční neděle:

    Velikonoční neděle byla ve znamení radosti, oslavy Ježíšova vzkříšení. Končí také čtyřicetidenní půst, obědy byly ve znamení bohatých masových pokrmů.

    Krůtí roláda s hlívou ústřičnou, žampiony a hráškem:

    Nádivka:

    0,25 kg hlíva ústřičná

    0,20 kg žampiony

    0,50 kg cibule

    Olej, česnek, petrželka, sůl

    4 vejce

    Pokrájený zelený hrášek

    Orestovat na oleji cibuli, přidat houby, vejce, česnek, sůl – nechat vychladnout. Krůtí maso naklepat, osolit, přidat vychladlou nádivku a zabalit. Pečeme při 200 °C. Příloha šťouchané brambory s jarní cibulkou.

    Velikonoční pondělí:

    Tradiční den pomlázky a koledování, v kuchyni ve znamení vajíček – symbolu nového života. V současnosti je Velikonoční pondělí největším svátkem.

    Vaječná tlačenka:

    5 - 7 vajec (uvařených na tvrdo)

    0,25 kg šunky

    2 kyselé okurky

    1 cibule

    1 sklenička Moravanky i s nálevem

    0,20 kg majolky

    1 želatina (na vaječnou tlačenku)

    Vše nakrájíme na malé kostičky. Vzniklou směs vlijeme do formy (srnčí hřbet). Formu vyložíme potravinářskou fólií. Necháme v lednici ztuhnout.

    Tvarohové sušenky:

    400g hladké mouky

    200g tvarohu v kostce

    50g mléka

    1 vejce

    100g oleje

    75g cukru krupice

    20g prášku do pečiva

    na obalení:

    50g rozpuštěného másla a cukr moučka

    Všechny suroviny smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto. Vyválejte z něho placku silnou asi jeden centimetr. Vykrajujte tvary a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem, poté je potřete rozpuštěným máslem a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Upečené sušenky potřete znovu máslem a obalte je v cukru.

    Tvarohový cup-cake s mascarpone a čerstvým ovocem:

    0,21 kg hladké mouky

    0,12 kg cukr (krystal)

    1 vanilka

    ½ prášku do pečiva

    10 lžic oleje

    5 polévkových lžic másla – rozpuštěné

    1 tvaroh

    8 lžic mléka

    2 vejce

    Upečené cup-cakes ozdobíme mascarpone (rozmíchat s cukrem) a čerstvým ovocem.

     

    ______________________________________________________________________________

     

     

  • Vaření s Martinem Škodou na zahradní slavnosti

    Sendvič s filírovanými krůtími prsy, karamelizovanou cibulkou, čerstvým sýrem a spoustou zeleniny

    8 až 10 svačinových porcí

    Na maso

    1 kg krůtí prsa vcelku (bez fricaseé)

    1 menší lžíce soli (cca 15 g)

    1 malá lžička bílébo mletého pepře

    2 plnější lžičky mletého sušeného česneku

    1/2 lžičky mletého muškátového ořechu

    1 lžička mleté sladké papriky

    1 lžička mleté kurkumy

    1 mala lžička krupicového nebo třtinového cukru

    2 lžíce rostlinného oleje

    Všechny druhy koření smíchejte v misce dohromady, ať se úplně promíchají. Maso poté ze všech stran posypte. Je potřeba, aby se zakryl každý kousek prsou. Maso poté dejte do mísy a nechte marinovat v lednici přes noc.

    Před pečením maso potřete olejem a prudce zatáhněte všech stran na pánvi, aby chytlo barvu. Poté maso šoupněte do trouby vyhřáté zhruba na 80 stupňů a dopékejte asi 2 hodiny, nebo dokud nebude hotové, ale stálé šťavnaté.

    Na cibulku

    500 g cibule

    1 až 2 lžíce tekutého medu

    citronová šťáva (dle chuti)

    sůl, bílý mletý pepř

    2 lžíce rostlinného oleje

    Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V pánvi nebo hrnci rozpalte olej, přihoďte cibuli a naplno smažte asi 4 minuty. Poté přisypte med, teplotu snižte téměř na minimum a cibuli za občasného míchání duste asi 25 minut, nebo dokud nebude mít barvu jako karamel a nezbaví se přebytečné vody. Nakonec dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

    Na servírování

    1 velká celozrnná bageta (asi 60 cm na délku)

    asi 3 zralá rajčata

    velká hrst polníčku

    1/2 salátové okurky

    asi 200 g čerstvého sýra nebo lučiny

    Bagetu rozpůlte. Spodní polovinu potřete sýrem, přidejte plátky rajčat a okurek, nakrájené krůtí maso a lístky polníčku. Druhou polovinu bagety potřete karamelizovanou cibulkou. Na závěr obě půlky bagety opět dejte na sebe, do bagety zapíchejte páratka podle počtu porcí a bagetu  naporcujte.

    Škoda nevědět: Pokud budete chtít, tak můžete také čerstvý sýr (žervé) a lučiny namíchat půl na půl, přidat trochu nasekané pažitky, kousek natrhané pečené nebo uzené ryby, sůl, pepř, citronovou šťávu a máte hotovou jednoduchou pomazánku.