Recepty

  • Pomazánka

    Pomazánka avokádová

     

    avokádo                                   0,10 kg

    sýr přírodní                             0,20 kg

    česnek, pažitka, sůl 

     

    Vyšleháme sýr /žervé, lučina/, přidáme najemno nastrouhané a oloupané avokádo, vyšleháme,

    dochutíme.

  • Recept

    Chia pudink s horkými malinami

    cukr krupice                  0,25  kg

    pudink vanilkový          0,10  kg

    mléko                             0,50 l

    chia semínka                 0,05  kg

    tvaroh měkký                0,70 kg

    maliny                             0,60 kg

    máslo                              0,05 kg

     

    V malém množství mléka rozmícháme část cukru a pudinkový prášek.  Přilijeme do vařícího mléka, osladíme a povaříme. Ke konci vaření přidáme chia semínka. Vychladlé smícháme s vyšlehaným tvarohem  a nalijeme do misek.  Horké maliny - na másle necháme zkaramelizovat cukr a přidáme maliny, povaříme. Nalijeme na pudink. 

     

  • Recept

    Cuketová polévka s červenou čočkou

     

    300 g mrkev

    800 g cuketa

    780 g červená čočka

    100 g cibule

    200 g čerstvý sýr

    250 g smetana 12%

     

    2500 g voda

    60 g olej

    zelené bylinky /majoránka/, sůl, pažitka

    Na oleji osmažíme cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, cukety a propláchnutou červenou čočku. Chvíli opékáme , přidáme nasekanou majoránku, zalijeme vodou a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme 5 - 10 minut. Zjemníme smetanou, krátce povaříme, sundáme ze sporáku a do polévky rozdrobíme čerstvý sýr. Ozdobíme pažitkou nebo jarní cibulkou.

  • Recept

    Zeleninový bulgur

    bulgur                    800 g

    rajčata drcená        300 g

    mrkev                    300 g

    cuketa                   300 g

    sůl, olej, cibule

    Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova, přidáme drcená rajčata, mrkev - podusíme, pak přidáme nakrájenou cuketu a vše ještě dusíme do změknutí. Bulgur vypereme v horké vodě a vaříme dle návodu, pak smícháme s uvařenou zeleninou, podle chuti dosolíme. 

  • Recept

    Tagliatelle s tuňákem, drcenými rajčaty a parmazánem

     

    Tagliatelle         800 g

    tuňák              1200g

    drcená rajčata   600 g

    parmazán         200 g

    olej                     60 g

    cibule               100 g

    bazalka, sůl

    Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme drcená rajčata, zasmažíme, vmícháme tuňáka, uvařené tegliatelle, promícháme, dochutíme bazalkou, solí a posypeme parmazánem. Vhodné doplnit zeleninovou oblohou.  

  • RECEPTY Z OCHUTNÁVKY

    Pomazánka cizrnová 

    cizrna                        0,20 kg

    rostlinný tuk /rama/     0,20 kg

    česnek, sůl 

    Uveřenou cizrnu /možno použít i sterilovanou / rozemeleme, přidáme prolisovaný česnek, rostlinné máslo, sůl a vše vyšleháme. Zdobíme zeleninou. 

     

    Pomazánka špenátová 

    špenát mražený                       0,25 kg

    tuk /máslo, rama/                     0,12 kg

    vejce                                       2 ks

    hladká mouka                           1 lžíce

    cibule, mléko, česnek, sůl 

    Na části tuku zpěníme cibulku, přidáme hladkou mouku, zalijeme mlékem a povaříme. Přidáme špenát, vejce a za stáleho míchání vaříme cca 10 minut. Zbylý tuk vyšleháme a postupně přidáváme vychladlý špenát s vejci. Dochutíme solí a česnekem. 

     

    Salát Coleslaw

    Křehký, čerstvý, osvěžující - takový je salát, jehož hlavní surovinou je čerstvé zelí, které vždy doplní mrkev a cibule, dále celer, kořenový, řapíkatý nebo oba, někdy i petrželka, rozinky,     ořechy, ..   Původ tohoto salátu sahá do Holandska. Koolsa v holandštině znamená zelný salát.

    zelí bílé hlávkové                    0,60 kg

    celer                                      0,15 kg

    cibule

    mrkev                                     0,30 kg

    smetana zakysaná /majonéza/  0,20 kg  

    sůl, cukr, citronová šťáva

    Zelí, cibuli, celer a mrkev nakrájíme nebo nastrouháme na drobno. Vmícháme smetanu, dochutíme a necháme proležet. 

     

  • Recept

    Polévka rybí Šči

    rybí filé                  400 g

    kořenová zelenina    240 g

    cibule                      115 g

    pórek                       100 g

    mouka hladká             70 g

    hlávkové zelí            400 g

    bílý jogurt                 200 g 

    sůk, petrželka, olej 

    Na oleji osmažíme cibuli, nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme hl. zelí nastrouhané na jemno, podlijeme a dusíme do měkka. Přidám nakrájené rybí maso, pórek, osolíme a vaříme. Zahustíme moukou. Vmícháme bílý jogurt /můžeme vložit do jednotlivých porcí/ zdobíme petrželkou. 

     

  • Recepty

    Bulgureto s masem a zeleninou

    vepřové maso             0,80 kg

    zelenina                     0,30 kg

    bulgur                        0,80 kg

    cibule, sůl, olej

    Bulgur uvaříme dle návodu. Na osmaženou cibulku přidáme maso, před dokončením nakrájenou zeleninu /hrášek, květák, mrkev,.../ Nakonec vmícháme bulgur, dochutíme.    

  • Recepty

     

    Čočka po srbsku

    Čočku přebereme, propláchneme a uvaříme. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme lečo a vše

    nalijeme do čočky. Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Dochutíme a necháme povařit. 

    Podáváme s pečivem. 

     

    Jáhlová kaše

    jáhly                     600 g

    mléko                 1500 g

    sůl, cukr krupice, cukr moučka, skořice, tuk 

    Jáhly propláchneme, důkladně spaříme, zalijeme vodou a necháme 1 hod máčet. Vodu s jáhlami osolíme, osladíme a zvolna za občasného promíchání vaříme. Když začnou jáhly houstnout, přidáme mléko a za stálého míchání vaříme do hustoty kaše. Podáváme ji sypanou skořicí s cukrem, kakaem, ořechy a maštěnou rozpuštěným máslem   

     

    Sněhurčin pohár 

    • jogurt bílý
    • ovesné vločky
    • banány
    • jablka
    • ořechy, rozinky
    • granko

    Vločky smícháme s jogurtem předem cca 2 hodiny, přimícháme nahrubo nastrouhaná /nakrájená/ jablka, banány, rozinky, ořechy. Zdobíme grankem. Dle chuti můžeme přisladit. Můžeme použít i jiné ovoce. 

     

    • RECEPTY Z OCHUTNÁVKY

    Pomazánka zeleninová

    • pomazánkové máslo      0,15 kg
    • vejce vařené                   3 ks
    • sýr tavený                       0,10 kg
    • kapie, hrášek, mrkev, cibule, pažitka

    Máslo vyšleháme se sýrem, lehce vmícháme nastrouhaná vejce, papriku, hrášek a ostatní. Dle potřeby naředíme mlékem.

     

    Pomazánka fazolová

    • fazole sterilované červené          1 ks
    • rostlinný tuk /rama/                       0,15 kg
    • sůl, česnek

    Fazole semeleme a vmícháme do vyšlehaného tuku. Dochutíme.

     

     

    Červená řepa s pomerančem  Pomeranče okrájíme a dužinu vykrájíme po měsíčcích. Přidáme do částečně scezené řervené řepy. Dochutíme medem.

     

    Kus-kus s masem a zeleninou                         Recept MŠ Duha

    Na zpěněné cibulce podusíme mleté maso, osolíme, ochutíme. Přidáme zeleninu ( lilek, cuketa, červená paprika…). Lehce podusíme a smícháme s dle návodu připraveným kuskusem.