Recepty

  • Vaření s Martinem Škodou na zahradní slavnosti

    Sendvič s filírovanými krůtími prsy, karamelizovanou cibulkou, čerstvým sýrem a spoustou zeleniny

     

    8 až 10 svačinových porcí

     

    Na maso

    1 kg krůtí prsa vcelku (bez fricaseé)

    1 menší lžíce soli (cca 15 g)

    1 malá lžička bílébo mletého pepře

    2 plnější lžičky mletého sušeného česneku

    1/2 lžičky mletého muškátového ořechu

    1 lžička mleté sladké papriky

    1 lžička mleté kurkumy

    1 mala lžička krupicového nebo třtinového cukru

    2 lžíce rostlinného oleje

     

    Všechny druhy koření smíchejte v misce dohromady, ať se úplně promíchají. Maso poté ze všech stran posypte. Je potřeba, aby se zakryl každý kousek prsou. Maso poté dejte do mísy a nechte marinovat v lednici přes noc.

     

    Před pečením maso potřete olejem a prudce zatáhněte všech stran na pánvi, aby chytlo barvu. Poté maso šoupněte do trouby vyhřáté zhruba na 80 stupňů a dopékejte asi 2 hodiny, nebo dokud nebude hotové, ale stálé šťavnaté.

     

    Na cibulku

    500 g cibule

    1 až 2 lžíce tekutého medu

    citronová šťáva (dle chuti)

    sůl, bílý mletý pepř

    2 lžíce rostlinného oleje

     

    Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V pánvi nebo hrnci rozpalte olej, přihoďte cibuli a naplno smažte asi 4 minuty. Poté přisypte med, teplotu snižte téměř na minimum a cibuli za občasného míchání duste asi 25 minut, nebo dokud nebude mít barvu jako karamel a nezbaví se přebytečné vody. Nakonec dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

     

     

    Na servírování

    1 velká celozrnná bageta (asi 60 cm na délku)

    asi 3 zralá rajčata

    velká hrst polníčku

    1/2 salátové okurky

    asi 200 g čerstvého sýra nebo lučiny

     

    Bagetu rozpůlte. Spodní polovinu potřete sýrem, přidejte plátky rajčat a okurek, nakrájené krůtí maso a lístky polníčku. Druhou polovinu bagety potřete karamelizovanou cibulkou. Na závěr obě půlky bagety opět dejte na sebe, do bagety zapíchejte páratka podle počtu porcí a bagetu  naporcujte.

    Škoda nevědět: Pokud budete chtít, tak můžete také čerstvý sýr (žervé) a lučiny namíchat půl na půl, přidat trochu nasekané pažitky, kousek natrhané pečené nebo uzené ryby, sůl, pepř, citronovou šťávu a máte hotovou jednoduchou pomazánku.

     

  • pomazánka

     

    Drožďová pomazánka

    droždí                                  160g

    olej                                         55g

    cibule                                     60g

    vejce                                    4 ks

    máslo                                   100g

    mléko                                   

    sůl

    pažitka

     

    Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a opražíme dorůžova. Přidáme vejce a mícháme, až se srazí cca 5 min. Do nádoby na šlehání dáme vychladlé droždí s vejci, máslo, sůl pažitku, dle potřeby mléko a vše vyšleháme.                

  • Recept

     

    Kuře s rajčaty a cizrnou

    cibule                   130g

    česnek                   2 stroužky

    zázvor                  50g

    kuře                      1 ks

    sůl, pepř

    olej olivový        6 lžic

    šafrán

    med                      3 lžíce

    skořice mletá    1 lžička

    rajčata drcená   300g

    kuřecí vývar       500 ml

    cizrna vařená     100g

    citrón

     

    Cibuli, česnek a zázvor nakrájej najemno. Naporcované kuře ze všech stran osol.

    Maso opeč na oleji dozlatova. Opečené maso dej stranou a stáhni oheň na polovinu.  Do pánve přidej zbylý olej , nakrájenou cibuli a česnek a nech je zesklovatět. Často míchej. Přidej zázvor, šafrán, med, skořici a drcená rajčata a vař 5 minut. Občas zamíchej. Přilij polovinu vývaru a přiveď k varu. Vyskládej zpět maso, přiklop poklicí a na mírném ohni nech dusit 25 minut. V průběhu dušení otáčej , přelívej a přidej postupně vývar. Přidej cizrnu a nech dusit dalších 5 minut nebo do změknutí masa. Stáhni z ohně přidej citronovou šťávu a dle chuti dosol a promíchej. 

  • recept

    pomazánka falešný humr

    mrkev                                            100g

    celer                                               100g

    tavený sýr                                    100g

    máslo                                               50g

    vejce                                              1 ks

    česnek

     

    Mrkev, celer a vejce uvařené natvrdo nastrouháme najemno a vyšleháme se sýrem a máslem. Dochutíme česnekem.

     

  • Recepty z ochutnávky

    Pomazánka z červené řepy

    pomazánkové máslo      300g

    červená řepa                   200g

     

    Vyšleháme pomazánkové máslo, přidáme

    uvařenou nahrubo nastrouhanou červenou

    řepu. Smícháme.

     

    zeleninová pomazánka se slunečnicovými semínky

     

     

    zakysaná smetana                                                                     200g

    pomazánkové máslo                                                  200g

    mrkev                                                                                50g

    celer                                                                                  50g

    jablka                                                                             100g

    slunečnicové semínko/nasucho opražené  /      40g       

    bazalka - nať

    citronová šťáva

    cukr, sůl

     

    Pomazánkové máslo vyšleháme se zakysanou smetanou, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a celer, jablko nakrájené na malé kostičky, bazalku a vychladlá slunečnicová semínka. Promícháme a dochutíme citronovou šťávou, cukrem a podle potřeby osolíme.

     

  • Pomazánka

    Pomazánka avokádová

     

    avokádo                                   0,10 kg

    sýr přírodní                             0,20 kg

    česnek, pažitka, sůl 

     

    Vyšleháme sýr /žervé, lučina/, přidáme najemno nastrouhané a oloupané avokádo, vyšleháme,

    dochutíme.

  • Recept

    Chia pudink s horkými malinami

    cukr krupice                  0,25  kg

    pudink vanilkový          0,10  kg

    mléko                             0,50 l

    chia semínka                 0,05  kg

    tvaroh měkký                0,70 kg

    maliny                             0,60 kg

    máslo                              0,05 kg

     

    V malém množství mléka rozmícháme část cukru a pudinkový prášek.  Přilijeme do vařícího mléka, osladíme a povaříme. Ke konci vaření přidáme chia semínka. Vychladlé smícháme s vyšlehaným tvarohem  a nalijeme do misek.  Horké maliny - na másle necháme zkaramelizovat cukr a přidáme maliny, povaříme. Nalijeme na pudink. 

     

  • Recept

    Cuketová polévka s červenou čočkou

     

    300 g mrkev

    800 g cuketa

    780 g červená čočka

    100 g cibule

    200 g čerstvý sýr

    250 g smetana 12%

     

    2500 g voda

    60 g olej

    zelené bylinky /majoránka/, sůl, pažitka

    Na oleji osmažíme cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, cukety a propláchnutou červenou čočku. Chvíli opékáme , přidáme nasekanou majoránku, zalijeme vodou a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme 5 - 10 minut. Zjemníme smetanou, krátce povaříme, sundáme ze sporáku a do polévky rozdrobíme čerstvý sýr. Ozdobíme pažitkou nebo jarní cibulkou.

  • Recept

    Zeleninový bulgur

    bulgur                    800 g

    rajčata drcená        300 g

    mrkev                    300 g

    cuketa                   300 g

    sůl, olej, cibule

    Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova, přidáme drcená rajčata, mrkev - podusíme, pak přidáme nakrájenou cuketu a vše ještě dusíme do změknutí. Bulgur vypereme v horké vodě a vaříme dle návodu, pak smícháme s uvařenou zeleninou, podle chuti dosolíme. 

  • Recept

    Tagliatelle s tuňákem, drcenými rajčaty a parmazánem

     

    Tagliatelle         800 g

    tuňák              1200g

    drcená rajčata   600 g

    parmazán         200 g

    olej                     60 g

    cibule               100 g

    bazalka, sůl

    Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme drcená rajčata, zasmažíme, vmícháme tuňáka, uvařené tegliatelle, promícháme, dochutíme bazalkou, solí a posypeme parmazánem. Vhodné doplnit zeleninovou oblohou.